Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mihál vo veľkom kritizuje vládu: Dôchodky zvyšuje, ale na rodiny úplne kašle!

Jozef Mihál
Jozef Mihál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Starobné dôchodky by mali od začiatku budúceho roka stúpnuť o 8,2 eura, avšak vláda nezvyšuje dávky pre rodiny. V parlamentnej rozprave k návrhu novely zákona o sociálnom poistení na to upozornil poslanec za SaS Jozef Mihál.

 "Kašlete na mladé rodiny, na poberateľov rodičovských príspevkov a prídavkov na deti," povedal bývalý minister práce a sociálnych vecí. Podľa Mihála je takýto prístup vlády nevyvážený, nerozumný a nesprávny. Opozičný poslanec tiež kritizoval to, že podľa navrhovanej novely zákona od budúceho roka nepôjdu nahor minimálne dôchodky. Tie sú totiž naviazané na životné minimum, a to sa v tomto roku nezvyšovalo. "Protežujete istú skupinu ľudí a ešte aj hlúpym spôsobom," zdôraznil Mihál.

Poslanec za Smer-SD Jozef Burian ako bývalý štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí poslanca Mihála upozornil, že inštitút minimálneho dôchodku rieši to, aby sa penzisti neocitli v systéme hmotnej núdze. "Určite však budeme diskutovať aj o tejto téme," povedal v reakcii na to, že sa minimálne dôchodky nemajú zvyšovať. Podľa Mihála by sa pritom mali aj minimálne penzie zvyšovať o sumu 8,2 eura. 

Od začiatku budúceho roka by sa podľa novely zákona o sociálnom poistení malidôchodky zvýšiť najmenej o 2 % z priemernej mesačnej sumy daného druhudôchodku. V prípade starobných penzií by tak išlo o zvýšenie o 8,2 eura, predčasné starobné dôchodky by stúpli o 7,9 eura, invalidné penzie s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť do 70 % o 4 eurá a invalidné dôchodky s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť nad 70 % o 7,1 eura. Vdovské a vdoveckédôchodky by podľa navrhovanej novely zákona mali ísť nahor o 5,3 eura a sirotské penzie o 2,6 eura.

Rezort práce takýto návrh predložil "v záujme toho, aby sa zabezpečilo zvyšovanie dôchodkových dávok v istej primeranej a dôchodcovskou verejnosťou akceptovateľnejšej sume". Ak by sa totiž dôchodky od začiatku budúceho roka zvyšovali podľa súčasného právneho stavu, valorizačné percento by podľa makroprognózy Inštitútu finančnej politiky pri Ministerstve financií SR dosiahlo len 0,34 % a starobné penzie by stúpli len o približne 1,4 eura.

Viac o téme: DôchodkySaSJozef Mihál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu