Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vzdelávaniu policajtov je venovaná malá pozornosť, tvrdí Čižnár

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vzdelávaniu policajtov, najmä v oblasti práva, je na Slovensku venovaná malá pozornosť. Pre novinárov to povedal generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

"Niekedy mám pocit, že viac policajtov vzdelávame my, ako tí, ktorí by mali. Keď chceme nejaké výsledky, my im robíme semináre," povedal s tým, že prokuratúra školí policajtov napríklad o problematike extrémizmu alebo domáceho násilia. Podľa Čižnára však toto nie je správna cesta. „My máme svojej roboty dosť," povedal.

Systém musí byť podľa generálneho prokurátora nastavený tak, aby k polícii išlo viac ľudí s právnickým vzdelaním. Problém podľa neho však je to, že polícia nemá možnosti poskytnúť im adekvátny príjem. Podľa Čižnára sa však výchova vyšetrovateľov s právnickým vzdelaním polícii vráti. „Kauzy budú skôr skončené, bude to robené odbornejšie," dodal. 

V Správa generálneho prokurátora SR o činnosti prokuratúry v roku 2015 a poznatkoch prokuratúry o stave zákonnosti v SR sa konštatuje, že vo vyšetrovaní a v skrátenom vyšetrovaní pretrvávali v uplynulom roku obdobné nedostatky ako v predchádzajúcich rokoch. Išlo najmä o prieťahy v konaní policajtov, nerešpektovanie lehôt stanovených v Trestnom poriadku, neplnenie pokynov, ako aj vydávanie nedostatočne odôvodnených, arbitrárnych a v niektorých prípadoch nezákonných rozhodnutí. Na odstránenie týchto nedostatkov prokurátori využívali svoje zákonné oprávnenia.

Viac o téme: Polícia Jaromír Čižnár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu