Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

SaS prichádza so zaujímavými návrhmi: Šoféri, po novom by ste mohli odbočiť vpravo aj na červenú!

Martin Klus
Martin Klus (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanci SaS chcú umožniť šoférom, aby mohli na križovatkách, kde sú semafor, odbočiť vpravo, aj keď svieti červená. Takáto možnosť funguje vo viacerých európskych krajinách. Liberáli preto predložili do parlamentu novelu cestného zákona, ktorou sa bude zákonodarný zbor zaoberať na septembrovej schôdzi.

Navrhované ustanovenie má umožniť plynulú jazdu cez križovatku tým vodičom, ktorí odbočujú vpravo a svieti červená. Podľa súčasného právneho stavu totiž nie je možné pokračovať ďalej v jazde. V prípade schválenia predložený návrh umožní vodičom odbočujúcim vpravo, aby pokračovali, pokiaľ svojou jazdou neobmedzia, alebo neohrozia ďalších účastníkov cestnej premávky. Dôvodom takejto zmeny je podľa SaS zvýšenie plynulosti cestnej premávky.

Poslanci SaS tiež navrhujú, aby autá udržiavali na cestách od cyklistov a motocyklistov bezpečnú vzdialenosť, ktorá by mala byť stanovená na 1,5 metra. To znamená, že autá by mohli bicykle a motorky predbiehať len s takouto vzdialenosťou. Liberáli argumentujú tým, že cyklisti a motocyklisti, sú viac ohroziteľní a zraniteľní ako iní účastníci cestnej premávky, najmä automobilisti. Pri ich predchádzaní často vznikajú kolízne situácie, veľakrát s tragickým koncom, alebo s následkami na zdraví cyklistu či motocyklistu.

„Preto navrhujeme do zákona ustanoviť minimálnu prípustnú vzdialenosť, ktorú je predchádzajúci vodič povinný dodržať pri predchádzaní motocyklistov, čí cyklistov,“ zdôvodňujú svoj návrh poslanci SaS.

SaS chce miernejšie podmienky pre odberateľov podzemných vôd

Poslanci NR SR za SaS Anna Zemanová a Martin Klus chcú novelou zákona odstrániť nedostatky zo zákona o vodách. Novelu predložili do parlamentu a poslanci sa ňou budú zaoberať už na septembrovej schôdzi Národnej rady SR. Prax podľa nich ukázala, že drobní odberatelia podzemnej vody zbytočne podstupujú zaťažujúci administratívny proces.

Novela vodného zákona podľa opozičnej dvojice poslancov reaguje na prax, ktorá preukázala nevykonateľnosť niektorých ustanovení zákona. Návrh má napraviť nedostatok súčasnej zákonnej úpravy, podľa ktorej musia aj drobní odberatelia podzemnej vody získať rozhodnutie ministerstva životného prostredia o schválení záverečnej správy. Uvedenou povinnosťou je aj nadmieru zahltená Komisia pre klasifikáciu zdrojov a zásob podzemných vôd, ktorá musí ku každej správe vykonávať oponentúru a podklad pre vydanie rozhodnutia. 

Dvojica poslancov chce zmierniť tvrdosť zákona vo vzťahu k odberateľom podzemných vôd, ktorí využívajú podzemné vody ako vodárensky zdroj. Ide predovšetkým o vodárenské zdroje určené pre zásobovanie pitnou vodou obyvateľstva a pre poľnohospodárske podniky, ktoré podzemnú vodu využívajú najmä na napájanie a na ošetrovanie hospodárskych zvierat.

Novela sa týka tých odberateľov, ktorých odbery sú riadne evidované na SHMÚ a spoplatnené podľa tohto zákona. Riadne evidované znamená, že sa na vodárenských zdrojoch vykonáva minimálne dva roky režimové meranie na mesačnej báze a prostredníctvom certifikovaných vodomerov. Títo odberatelia budú mať povinnosť požiadať o nové povolenie na odber, avšak bez povinnosti výpočtu zásob podzemných vôd, pokiaľ ich odber bude povolený v množstve doterajšieho odberu podzemných vôd, podľa režimových kontinuálnych meraní minimálne za ostatné dva roky. 

Klus a Zemanová sa nazdávajú, že návrh zákona bude mať pozitívne sociálne vplyvy, ktoré vyplývajú z oslobodenia jednotlivých odberateľov podzemnej vody. Oslobodením od platenia finančnej čiastky za záverečnú správu sa odstráni tvrdosť zákona. "Ak by nedošlo k zmene súčasného stavu, tak by sa celý rad odberateľov, okrem fyzických osôb, ako aj obcí a miest a poľnohospodárskych podnikov so živočíšnou výrobou, dostalo do problémov v súvislosti s realizáciou čerpacích skúšok na permanentne využívaných studniach," upozorňujú.

Viac o téme: SaSMartin KlusAnna Zemanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu