Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Aj zrušenie obvinenia Špirka je dôvodom na odstúpenie Kaliňáka, tvrdí Galko

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zrušenie obvinenia zo zneužitia právomocí verejného činiteľa voči prokurátorovi Vasiľovi Špirkovi Generálnou prokuratúrou SR je ďalším dôvodom na odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Uvádza sa to vo vyhlásení podpredsedu strany SaS Ľubomíra Galka.

 "Generálny prokurátor skonštatoval v podstate to isté, čo pred ním sudca Peter Šamko v rámci svojej právnej analýzy, konkrétne, že na obvinenie prokurátora Špirka vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry nie je dôvod,“ povedal Galko s tým, že vyšetrovateľ NaKA konal svojvoľne, bez dostatočnej opory vo faktoch a motívom jeho konania bolo s vysokou pravdepodobnosťou odstaviť prokurátora Špirka z vyšetrovania podozrivých obchodov ministra vnútra Roberta Kaliňáka s podnikateľom Ladislavom Bašternákom.

Uznesenie o obvinení prokurátora Špirka je zrušené: Trestné stíhanie však naďalej trvá

"Konanie vyšetrovateľa NaKA nesie znaky možného zneužitia právomoci verejného činiteľa a príslušné orgány, generálna prokuratúra ako aj inšpekcia ministra vnútra by sa mali ním zaoberať. Z politického hľadiska je to len ďalší dôvod na odstúpenie nielen ministra vnútra Kaliňáka, ale aj riaditeľa NaKA, ktorého niektorí podriadení nepracujú v prospech spravodlivosti a občanov, ale dali sa do služieb zločinu,“ vyhlásil Galko. Ako dodal, krivému obvineniu prokurátora Vasiľa Špirka a pomerom v NaKA sa bude venovať aj brannobezpečnostný výbor, ktorého zvolanie sa spolu s ďalšími opozičnými poslancami rozhodol iniciovať. 

Generálna prokuratúra SR dnes vyhovela sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka a zrušila voči nemu uznesenie o vznesení obvinenia zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Ako dnes na brífingu informoval generálny prokurátor Jaromír Čižnár, dôvody tohto kroku sú dva.

Podľa neho nebolo uznesenie dostatočne odôvodnené a tým preskúmateľné a uznesenie bolo vydané predčasne. Trestné stíhanie podľa Čižnára v prípade stále trvá, Špirko však naďalej môže vykonávať svoju funkciu. Špirko okrem iného dozoruje vyšetrovanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka – konkrétne či to, akým spôsobom kúpil podiel vo firme B. A. Haus od Ladislava Bašternáka, nebolo trestným činom. 

Viac o téme: Robert KaliňákSaSĽubomír GalkoVasiľ Špirka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu