Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Uznesenie o obvinení prokurátora Špirka je zrušené: Trestné stíhanie však naďalej trvá

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra SR dnes vyhovela sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka a zrušila voči nemu uznesenie o vznesení obvinenia zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Ako dnes na brífingu informoval generálny prokurátor Jaromír Čižnár, dôvody tohto kroku sú dva. Jednak podľa neho nebolo uznesenie dostatočne odôvodnené a tým preskúmateľné. Druhým dôvodom bolo, že uznesenie bolo vydané predčasne. Trestné stíhanie podľa Čižnára v prípade stále trvá, Špirko však naďalej môže vykonávať svoju funkciu.

Obvinenie Špirka sa týkalo jeho postupu pri výsluchu Ľuboša V., ktorý bol odsúdený za daňové podvody, a vypovedal o podozreniach voči iným osobám. Následne podal trestné oznámenie z dôvodu, že pri tom nebol prítomný jeho advokát. Podľa Čižnára sa dokazovanie v prípade má ešte doplniť, pričom nevylúčil, že obvinenie voči Špirkovi môže byť znovu vznesené. Čižnár zároveň kritizoval "hystériu", ktorá sa okolo prípadu spustila.

"Vyjadroval sa každý bez toho, aby videl spis," povedal. Podľa námestníka generálneho prokurátora pre trestné veci Petra Šufliarskeho neobsahovalo uznesenie o vznesení obvinenia právnu úvahu vyšetrovateľa, že skutok sa stal. "Krajský prokurátor má doplniť dokazovanie, trestné stíhanie naďalej prebieha, podozrenie trvá," uviedol. 

Špirko okrem iného dozoruje vyšetrovanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka – konkrétne, či to, akým spôsobom kúpil podiel vo firme B. A. Haus od Ladislava Bašternáka, nebolo trestným činom. U prokurátora Špirka boli nedávno v tejto kauze vypovedať štyria politici opozície – Daniel Lipšic, Igor Matovič, Richard Sulík a Jozef Rajtár.

Opozícia chce o Špirkovi hovoriť na brannobezpečnostnom výbore

Opozícia chce v súvislosti s obvineniami prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka zvolať zasadnutie parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. Ten by sa mal zaoberať aj pomermi v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA). Na dnešnej tlačovej besede to uviedol predseda strany SaS Richard Sulík. 

Podľa Sulíka vyšetrovateľ NAKA konal svojvoľne bez dostatočnej opory vo faktoch. "S vysokou pravdepodobnosťou motívom jeho konania bolo odstaviť prokurátora Špirka z vyšetrovania podozrivých obchodov ministra vnútra Roberta Kaliňáka s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, ktorý je podozrivý z daňových podvodov a z legalizácie príjmov z trestnej činnosti," uviedol šéf liberálov.

Konanie vyšetrovateľa NAKA nesie podľa Sulíka znaky možného zneužitia právomocí verejného činiteľa a mala by sa ním zaoberať inšpekcia ministerstva vnútra a generálna prokuratúra. Ako dodal, ide o ďalší dôvod na odstúpenie Kaliňáka z postu ministra vnútra, ale aj riaditeľa NAKA.

Viac o téme: Jaromír ČižnárGenerálna prokuratúra SRVasiľ Špirka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu