Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Britániu čaká vo štvrtok deň D: Veľký prehľad, čo si myslia o brexite naši politici?

Britániu čaka vo štvrtok referendum
Britániu čaka vo štvrtok referendum (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Veľkú Britániu potrebujeme vo vnútri Európskej únie. Britské referendum otvorí otázku fungovania únie v budúcnosti. Ak sa Briti rozhodnú opustiť EÚ, spôsobia škody sebe aj celému spoločenstvu. To sú názory viacerých oslovených poslancov koalície, z ktorých väčšina si želá zotrvanie Británie v únii. Britskí občania budú o odchode (brexite) či zotrvaní svojej krajiny v EÚ rozhodovať v referende 23. júna.

"Nech referendum dopadne akokoľvek, otvorí sa téma o tom, ako by mala v budúcnosti fungovať EÚ. Hlasy, aby sa vrátila časť kompetencií národných štátov, silnejú nielen vo Veľkej Británii, ale aj v iných krajinách," povedal Jaroslav Paška z SNS. O posilnenie kompetencií národných parlamentov majú záujem aj krajiny Vyšehradskej štvorky. "Bolo by to na prospech veci," myslí si. Mnohé veci prijaté v Bruseli podľa Pašku veľmi zasahujú do životov našich ľudí a nie sú v súlade s tým, čo potrebujeme.

Paška odmieta argumentáciu, že posilnenie kompetencií členských krajín je začiatok konca únie. "Sme klamaní bruselskou propagandou. Hovoríme stále o tom, že základom vytvorenia únie je Schumanova doktrína. Tá nikdy nehovorila o centrálnom riadení z Bruselu. Hovorila o spolupráci a vytváraní hospodárskeho priestoru EÚ. Centralizácia a sťahovanie kompetencií do Bruselu je ďaleko za rámcom toho, čo naši občania schválili v referende, keď sme vstupovali do únie," vysvetlil Paška.

Ak by mohol hlasovať v britskom referende Martin Fedor zo #Siete, zvolil by zotrvanie Británie v únii. Ak by nastal brexit, podľa Fedora by to bol mimoriadne zlý signál pre Európu, ktorá teraz potrebuje byť silná a jednotná. "Všetci potrebujeme Britániu vo vnútri únie, a to aj kvôli bezpečnosti. Británia je aj z bezpečnostného hľadiska kľúčovým hráčom v rámci európskej politiky a nemôžeme si dovoliť, aby takýto kľúčový hráč odchádzal," vyhlásil pre TASR Fedor.

Poukazuje aj na politický a ekonomický aspekt prípadného brexitu. "Viaceré analýzy hovoria, že HDP Británie pôjde dole, utrpia veľké straty," povedal s tým, že by sa riešilo usporiadanie voľného trhu medzi EÚ a Britániou. "Vzájomná závislosť je mimoriadne vysoká. Odchodom Británie neutrpí len ona sama, ale všetky členské štáty," poznamenal. 

Bugár chce Britániu v Únii

O ekonomických škodách v prípade brexitu hovorí aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý si želá zotrvanie Británie v únii. Poukázal, že škody pri brexite sa spomínajú v desiatkach miliárd eur. Bugár upozornil, že britské referendum významne ovplyvní aj slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. "Ak odídu, bude to ťažká robota. Všetko pôjde nabok, budeme musieť rozmýšľať, ako nastaviť vzťahy. Tak alebo onak to zasiahne predsedníctvo. Ale ak sa rozhodnú odísť, tak pre nich aj pre nás to budú škody," povedal Bugár. 

Juraj Blanár zo Smeru-SD pripomína radikalizáciu spoločnosti v Británii. "Ťažko povedať, ako to dopadne. My by sme boli najradšej, keby Veľká Británia zostala v EÚ," uviedol pre TASR. Brexit podľa neho bude mať dopad na Britov aj na celú úniu. "Ale dopad na EÚ bude zrejme menší ako na Britániu," myslí si Blanár.

Britskí voliči držia v rukách osud celej Európskej únie

Veľká Británia by mala zostať v Európskej únii (EÚ), jej odchod by úniu oslabil. Zhodujú sa na tom oslovení poslanci z opozície. Britskí občania budú o odchode či zotrvaní svojej krajiny v EÚ rozhodovať v referende 23. júna.

"Britskí voliči držia v rukách osud nielen vlastnej krajiny, ale hlavne osud únie ako celku. Ak sa rozhodnú odísť, môže to veľmi poškodiť ich krajine aj celému projektu EÚ," myslí si poslanec OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič. Poukázal, že k hlasovaniu ešte neprišlo a britská libra oslabuje podobne ako euro. 

Martin Poliačik z SaS sa nazdáva, že ak bude výsledok referenda tesný, nech sa Briti rozhodnú akokoľvek, bude to veľmi zlé znamenie. "Ja si veľmi želám, aby v únii ostali," povedal. Zotrvanie Británie v únii je podľa neho dôležité aj vzhľadom na ekonomický rast krajín ako Čína či India, ale aj vzhľadom na signály, "že Rusko sa nemieni uspokojiť so svojím mocenským postavením". Únia musí byť preto podľa Poliačika silná a jednotná. "A to bez tak silnej ekonomiky a tak silného politického partnera, ako je Británia, bude ťažšie ako doteraz," poznamenal.

Podľa nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého by bol odchod Británie z únie veľmi riskantná udalosť. "Pre Európu a Slovensko by to nebolo dobré preto, že Británia predstavuje spoľahlivého partnera, v ktorom extrémisti nemajú miesto. Odchod Británie by znamenal oslabenie tých síl, ktoré prajú Slovensku v Európskej únii," povedal.

Odborníci sa vyjadrili tiež

Máloktorý volebný analytik sa odváži predpovedať výsledky referenda o členstve Británie v Európskej únii, ktoré sa bude konať vo štvrtok 23. júna. Prieskumy ukazujú takmer rovnakú podporu oboch táborov, rozhodnúť by tak mohli osobné pocity voličov, udalosti z posledných dní pred hlasovaním či aj účasť počas samotného dňa referenda. Skupiny vedúce kampane za tzv. brexit a proti nemu chcú však Britov presvedčiť aj argumentmi. Najvýznamnejšie z nich priniesla agentúra DPA:

ZA BREXIT:
- Kontrola nad hranicami: Imigrácia je s odstupom najvýznamnejším argumentom odporcov EÚ. Británia síce nepatrí do schengenského priestoru, občanom členských štátov EÚ však nemôže zakázať, aby do krajiny pricestovali a pracovali v nej. Niektorí Briti vnímajú s nevôľou najmä prisťahovalcov z východnej Európy, ktorí údajne prichádzajú kvôli sociálnym dávkam.
- Náklady: Kampaň za odchod z EÚ (Vote Leave - Hlasujte za vystúpenie) vyrátala, že únia stojí Britániu 350 miliónov libier za týždeň, čo je viac ako 450 miliónov eur. A do roku 2020 by sa to malo ešte výrazne zvýšiť.
- Vlastná legislatíva: Na to, čo prichádza z Bruselu, sa mnohí Briti pozerajú tradične kriticky. Tým skôr, ak ide o reguláciu, normy a zákony. Odporcovia EÚ chcú, aby Londýn znova rozhodoval sám o všetkom od stavebných predpisov po pracovný trh.
- Obchod: Európska únia síce pripravuje dohody o voľnom obchode s USA a Kanadou, no samostatné dohody napríklad s Čínou a Indiou nie sú pre niektorých členov EÚ prijateľné, kritizujú stúpenci brexitu.

PROTI BREXITU:
- Obchod: Pre zástancov EÚ je ekonomika jasne najväčším plusom únie. Od obchodu s EÚ závisia tri milióny pracovných miest, uviedla ich kampaň Britain stronger in Europe (Británia silnejšia v Európe). K tomu treba prirátať denne investície v miliónovej výške. Za každú libru, ktorú Londýn dáva do Bruselu, tak príde späť takmer desať libier. Brexit by mohol výrazne zdražiť napríklad cestovanie a potraviny.
- Pracovné práva: Ochrana matiek, dovolenky a tak ďalej - EÚ zaručuje zamestnancom niečo, čo by inak mohlo byť spochybňované. Ide o podstatný argument predovšetkým pre sociálnych demokratov z Labouristickej strany.
- Zahraničná politika: Spoločenstvo 28 štátov má väčšiu váhu než jednotlivá krajina. To, aby Briti zostali v EÚ, si okrem iných želajú aj Spojené štáty - a vzťahy s Washingtonom sú pre Londýn tradične mimoriadne dôležité.
- Bezpečnosť: Aj boj proti terorizmu je v EÚ efektívnejší, jednak priamo v Sýrii, ako aj doma, tvrdia mnohí zástancovia zotrvania v EÚ. Britské spravodajské služby MI5 a MI6 sú za to, aby Británia ostala v únii. Bezpečnostné a policajné zložky si tak môžu jednoduchšie vymieňať informácie.

 

Viac o téme: Jaroslav Paška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu