Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Z brexitu sa stala pre poslancov stávka roka: V hre je okrem budúcnosti Británie rovný milión

Nigel Farage
Nigel Farage (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Litovský liberálny europoslanec a multimilionár Antanas Guoga vyzval dnes britského poslanca Európskeho parlamentu a šéfa Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigela Faragea na netradičné gesto. V hre je milión eur, charita a brexit, píšu európske noviny Politico.

Farage, ktorý svoju politickú kariéru postavil na odchode Británie z EÚ, navštívil začiatkom júna stávkovú kanceláriu a za veľkej pozornosti britských médií stavil 1000 libier (okolo 780 eur) na výsledok referenda z 23. júna v prospech brexitu, čiže odchodu jeho krajiny z EÚ. Keby referendum dopadlo podľa jeho predstáv, tak podľa stávkových kurzov platných v deň podania stávky by Farage vyhral 3500 libier (2720 eur).

V prípade brexitu bude Francúzsko nekompromisné: Podľa Camerona je výstup Británie z EÚ zbabelý

V reakcii na Farageovu stávku, v ktorej ide aj o osud EÚ ako takej, nielen Británie, litovský europoslanec Antanas Guoga ponúkol lídrovi UKIP stisícnásobenie jeho stávky v eurách - na sumu milión eur. Túto sumu je ochotný dať na charitu v prípade, že sa Farageove očakávania nenaplnia; a naopak, rovnakú sumu by mal ponúknuť Farage, ak brexit v referende neprejde.

Guoga je litovský multimilionár. Politico pripomenul, že svojho času bol úspešný šampión v pokri, známy pod prezývkou "Tony G". Sám poslanec Farageovi pripomenul, že polovicu svojho života strávil podnikaním v Austrálii, avšak začínal podnikať v Londýne "od nuly", pouličným predajom kožených kabátov. Dodal, že má rád Britov a Britániu, a aj preto chce, aby táto krajina zostala v EÚ a aby ruský prezident Vladimir Putin nedostal šancu na prípitok, lebo najistejším víťazom  brexitu by bolo práve Rusko.

"Som si natoľko istý, že Briti urobia správnu vec a zahlasujú za zotrvanie v EÚ, že ponúkam milión eur v podobe charitatívnej stávky," napísal Guoga lídrovi UKIP v liste, ktorý má Politico k dispozícii.  

Litovský poslanec upozornil, že Faragea na pôde Európskeho parlamentu nevída často, a keď je prítomný, tak "sa obracia chrbtom ku každému". Guoga v liste spresnil, že ak Farage stávku prijme a v referende vyhrá ním podporovaný tábor Leave EU (Odchod z EÚ) daruje milión eur na charitu, pričom Farage môže určiť, kam táto suma pôjde. Platilo by to aj naopak - ak k brexitu nedôjde, potom by Guoga určil, kam pôjdu peniaze na charitu.

Viac o téme: StávkaNigel FarageUKIPAntanas Guoga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu