Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Ostrý výstup proti Cameronovi v TV: Divák sa do neho poriadne pustil, prirovanie k...

David Cameron v debatnej relácii. Zobraziť galériu (3)
David Cameron v debatnej relácii. (Zdroj: bbc)

LONDÝN - Britský premiér David Cameron vyzval v nedeľu občanov Spojeného kráľovstva, aby nehlasovali v referende o členstve v Európske únii na základe "úplne nepravdivých" tvrdení stúpencov brexitu. Cameron povedal, že ak by Británia vystúpila z EÚ, bola by "zbabelcom". Takto sa vyjadril v debatnej relácii spravodajskej stanice BBC Question Time, v ktorej prežil dramatické chvíle, keď ho jeden z divákov prirovnal k Nevillovi Chamberlainovi 21. storočia, "prisluhovačovi" hitlerovského Nemecka.

Prvé dni a týždne po Brexite: Takýto hororový SCENÁR bude nasledovať, ak Británia vystúpi z EÚ

David Cameron v nedeľu večer vystúpil v populárnom programe Question Time, v ktorom politici odpovedajú na otázky publika v štúdiu, tentoraz rovnomerne zloženého zo stúpencov a priaznivcov brexitu. Na úvod zdôraznil, že "celá krajina bola šokovaná hroznou vraždou" poslankyne Jo Coxovej.

Pripustil, že obe strany doteraz viedli "vášnivú debatu". Sám sa snažil o pokojný tón, a rozohnil sa až pri otázke jedného z divákov, či sa necíti byť "Nevillom Chamberlainom 21. storočia, ktorý máva kusom papiera a tvrdí, že mu dali sľub..., ktorý nejaká európska diktatúra môže zvrátiť?" Anketár narážal na niekdajšieho britského premiéra Chamberlaina po podpise Mníchovskej dohody o rozbití Československa v roku 1938.

Divák sa obul do Camerona.
Zobraziť galériu (3)
Divák sa obul do Camerona.  (Zdroj: bbc)

Mníchovská dohoda pričlenila Nemecku Sudety, proti čomu protestoval vtedajší československý prezident Edvard Beneš, no Neville Chamberlain mu povedal, že Británia by kvôli Sudetám nerada šla do vojny. Po tom čo sa však nemecké územné požiadavky vzmáhali a došlo k rozdeleniu Československa, Chamberlain zistil, že Hitlerovi nemožno veriť.

"Toto nie je nejaké impérium alebo diktatúra, ako sa ukazuje prostredníctvom tohto referenda. V prípade ak Británia chce opustiť túto organizáciu, môže. Sme suverénna krajina. Rozhodli sme sa vstúpiť do NATO, rozhodli sme sa vstúpiť do EÚ. Ak budeme chcieť odísť, môžeme odísť," odpovedal Cameron, ktorý však pripomenul, že odchod by mal obrovský vplyv na životy obyvateľov, na ich deti, na príležitosti aj na podnikanie. "Myslím, že by sme mali zostať a bojovať. To je to, čo by sme mali robiť." dodal.

Nepravdivé tvrdenia stúpencov Brexitu podľa Camerona

Briti budú hlasovať o členstve svojej krajiny v EÚ vo štvrtok 23. júna. Stúpenci odchodu z únie tvrdia, že členstvo Turecka v EÚ by mohlo viesť k prudkému nárastu migrácie do Británie na základe pravidiel o voľnom pohybe osôb. Podľa Camerona je však spor o tureckom členstve v EÚ "najväčšou falošnou stopou v celej tejto diskusii o referende".

"Nechcem, aby niekto hlasoval v referende na základe toho, že Turecko vstupuje (do EÚ), pretože sa to nedeje," konštatoval v politickej relácii britský premiér. Aj v máji povedal, že vstup Turecka nie je v blízkej budúcnosti "ani trocha" pravdepodobný, pričom Británia môže jeho prijatie vetovať.

VIDEO Ostrý výstup proti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: bbc)

Ďalšie tvrdenie stúpencov brexitu, že únia stojí Britániu 350 miliónov libier za týždeň, čo je viac ako 450 miliónov eur, "nie je pravdivé", pokračoval Cameron. Podľa neho nedôjde ani k vytvoreniu "európskej armády". Práve na základe obáv z takejto armády sa najnovšie pridal k stúpencom brexitu bývalý náčelník generálneho štábu lord Guthrie.

"Som si istý, že existujú argumenty pre odchod," priznal Cameron, ale dodal, že by bolo "tragédiou", ak by Spojené kráľovstvo hlasovalo za vystúpenie z EÚ na základe "troch vecí, ktoré sú úplne nepravdivé".

Celé vystúpenie Camerona v politickej debate

Viac o téme: David Cameron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu