Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sulík oznámil jednou vetou svoju budúcnosť: V SaS sa začali diať vážne veci!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prekvapivé rozhodnutie. Richard Sulík končí ako šéf strany Sloboda a Solidarita. O stoličku šéfa sa však bude znovu uchádzať. Za toto rozhodnutie schytal Sulík tvrdú kritiku od svojho kolegu a člena strany. Ozvali sa aj ďalší vysokopostavení členovia strany, ktorí tomu prestávajú rozumieť.

Oznámil to dnes na tlačovej konferencii v Liberálnom dome. Ako dôvod uviedol, že nechce celé mesiace obťažovať vlastných voličov vnútrostraníckymi spormi. "Výsledkom by bola diskusia a články, ktoré strane škodia," vyhlásil Sulík.

Poukázal na to, že podobná diskusia, ktorá sa týka vedenia SaS, sa začala viesť po neúspešných voľbách v roku 2012. "Ten stav, kedy sme otravovali ľudí svojimi vnútornými problémami, viedol k tomu, že nám postupne namerali výsledky, ktoré nás odsúvali z parlamentu," pripomenul Sulík a zdôraznil, že niečomu podobnému sa chce vyhnúť. "Preto robím tento krok, v súlade s platnými stanovami SaS," vysvetlil.

Sulík oznámil jednou vetou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Strana mala riešiť predsedu až na budúci rok. Vyzerá to tak, že kongres bude už toto leto. A na ňom sa Sulík vzdá mandátu. Následne členovia rozhodnú o novom lídrovi. Kongres sa bude konať 11. júna. Členovia strany rozhodnú o novom lídrovi v tajných voľbách pod dohľadom notára.

Ako protikandidát chce Sulíka vyzvať exminister práce Jozef Mihál. V kuloároch sa hovorilo aj o kandidatúre súčasnej dvojky strany Ľubomírovi Galkovi.

Tvrdá kritika od Poliačika

Na rozhodnutie predsedu strany zareagoval veľmi tvrdo člen SaS Martin Poliačik. Podľa neho sa Sulík nezachoval ako demokrat. "On, ktorý roky opakoval, že po roku 2017 predsedom byť nechce, teraz zmaril vytvorenie priestoru pre regulérnu kampaň vo vnútri strany. Vďaka jeho nerozumnému rozhodnutiu nebude žiadny priestor pre diskusiu o programe, pozícii a vízii SaS na nasledujúce roky," napísal na Facebooku Poliačik, ktorý mu lajkla aj Lucia Nicholsonová. Tá je v strane spojencom Jozefa Mihála.

Martin Poliačik
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V čase, keď Sulík bude cestovať po Slovensku a rozprávať sa s členmi strany, bude Poliačik a jeho kolegovia z poslaneckých lavíc sedieť v parlamente a obhajovať 40 návrhov pre podnikateľov.  "Členovia strany, ktorí plánovali svoju víziu a prípadnú kandidatúru komunikovať až na jesennej programovej konferencii, boli odpílení od možnosti urobiť to podľa pôvodného plánu. Teraz sú tlačení do urýchleného konania len preto, lebo predsedu Sulíka vyrušujú články a komentáre o názorových nezhodách v SaS. Považujem to za veľmi nešťastnú situáciu a pošliapanie pravidiel fair play a elementárnej slušnosti. Som z takto zvoleného postupu sklamaný," dodal Poliačik.

Vyjadril sa aj Galko

K dnešnému vyhláseniu sa v sídle strany vyjadril aj Ľubomír Galko. Podpredseda SaS uviedol, že Sulíkovo rozhodnutie urýchli aj to jeho. "Dnes kandidatúru ani nepotvrdzujem, ale ani nevyvraciam," povedal. Kladne by sa ku kandidatúre postavil, ak by išlo o "súťaž nápadov, vízií, ako viesť SaS". Galko si myslí, že Sulík ostane na čele v súčasnosti najsilnejšej opozičnej strany.

Nicholsonová tomu prestáva rozumieť

Na rozhodnutí Richarda Sulíka si zgustnú politológovia a komentátori. V reakcii na dnešné vyhlásenie predsedu SaS zvolať na 11. júna mimoriadny kongres a uskutočniť tam voľbu nového predsedu strany, to uviedol podpredseda SaS Jozef Mihál, ktorý koncom apríla ohlásil záujem kandidovať na post lídra liberálov.

"Na svojom záujme nič nemením," povedal Mihál. Priznal ale, že si nie je istý, či bude mať čas pripraviť sa na voľby. "Mám povinnosti, ktoré som si naplánoval dlho predtým, ako prišlo dnešné rozhodnutie Richarda Sulíka," povedal. Rozhodnutie svojho terajšieho šéfa komentovať nechcel. "Rozhodne to nie sú príjemné stavy," potvrdil podpredseda liberálov.

Rozčarovanie nad dnešným ohlásením Richarda Sulíka skrátiť proces voľby nového šéfa strany neskrývala podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová. "Je to nefér," povedala na rovinu. "Tešila som sa na férovú súťaž, dvoch či viacerých koncepcií a teraz neviem, čo sa dá stihnúť za tri týždne. Ja toto prostredie prestávam poznávať," dodala.

Pod Sulíkom strana zaznamenala úspech

Sulík doviedol stranu v marcových voľbách k 12-tim percentám. Pod jeho vedením sa tak stala najsilnejšou opozičnou stranou. Stranu Sloboda a Solidarita (SaS) zaregistrovalo Ministerstvo vnútra SR ako nový politický subjekt 27. februára 2009, jej ustanovujúci kongres sa uskutočnil v Bratislave 28. marca 2009. Svoj zámer založiť nový politický subjekt na Slovensku avizoval ekonóm Richard Sulík ešte v novembri 2008. Dodnes je jej predsedom.

V parlamentných voľbách 12. júna 2010 získala strana 22 poslaneckých mandátov. Poslanci na ustanovujúcej schôdzi Národnej rady (NR) SR zvolili 8. júla 2010 Richarda Sulíka, nominanta SaS, za predsedu NR SR na nasledujúce volebné obdobie.

V májových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) 2014 získala SaS 6,66 percenta hlasov od voličov, vďaka čomu strana získala jeden poslanecký mandát. Europoslancom sa stal líder strany Richard Sulík, ktorý zostal jej predsedom aj po zvolení do EP.

Viac o téme: PredsedaSaSRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu