Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V parlamente si uctili pamiatku nebohého poslanca: Lídri opozície predložili nové návrhy

Poslanci si uctili pamiatku zosnulého poslanca Zobraziť galériu (2)
Poslanci si uctili pamiatku zosnulého poslanca

BRATISLAVA - Minútou ticha za zosnulého poslanca ĽS Naše Slovensko Ondreja Bindera začali poslanci štvrtú schôdzu Národnej rady SR. Bindera, ktorý zomrel za volantom svojho auta, nahradí v národnej rade Ján Mora.

Vláda na májovú schôdzu nepredložila ani jeden návrh zákona. Zasadnutie má na programe 67 bodov, z ktorých 56 tvoria opozičné návrhy noviel a zákonov. Poslanci by mali diskutovať napríklad o Správe o výsledku hospodárenia Národnej banky Slovenska za rok 2015, Správe verejného ochrancu práv za obdobie roka 2015 či Správe o výsledkoch kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu SR za rok 2015. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák okrem iného predstaví správu o prioritách predsedníctva SR v EÚ. Sedem opozičných noviel sa týka Zákonníka práce, preto k nim podľa podpredsedu parlamentu Bélu Bugára bude spoločná rozprava. 

V parlamente si uctili
Zobraziť galériu (2)

Opozičná SaS predložila 40 návrhov zákonov, ktoré by mali zlepšiť podnikateľské prostredie. "Toto je priorita. Zlepšenie podnikateľského prostredia zlepší život všetkých občanov," vysvetlil predseda SaS Richard Sulík. Návrhy liberálov podľa jeho slov vychádzajú z Agendy 2020, všetky sú neutrálne pre štátny rozpočet a dajú sa okamžite realizovať. „Len systematické zlepšovanie podnikateľského prostredia zabezpečí viac pracovných miest, to prinesie tlak na zvyšovanie platov a zlepšenie životnej úrovne všetkých obyvateľov,“ konštatoval Sulík.

Vláda podľa neho pokračuje v podpore vybraných oblastí alebo sektorov, čo predseda SaS nepovažuje za správne. Podporu 40 návrhom SaS potvrdili lídri ďalších opozičných strán Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) a Boris Kollár (Sme rodina). Sulík už o podpore pre novely diskutoval aj so zamestnávateľskými zväzmi, ktoré iniciatívu liberálov podporili. Predseda liberálov chce pre návrhy na zlepšenie podnikateľského prostredia hľadať podporu aj u koaličných strán. 

Opozičná OĽaNO-NOVA chce ústavným zákonom umožniť Národnej rade SR zriaďovať vyšetrovacie výbory. Poslanec OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic návrh na zriaďovanie vyšetrovacích výborov v parlamente odôvodnil nečinnosťou orgánov činných v trestnom konaní pri vyšetrovaní citlivých káuz a ich zametaním pod koberec, či už zo strany finančnej správy, polície, respektíve Národnej kriminálnej agentúry (NaKA), alebo prokuratúry.

Obyčajní ľudia navrhujú, aby vyšetrovací výbor mohla zriadiť tretina poslancov NR SR, teda minimálne 50, koalícia a opozícia by tam mala paritné zastúpenie. Vyšetrovací výbor by mal sčasti kompetencie orgánov činných v trestnom konaní, mohol by predvolávať a vypočúvať svedkov či nechávať si vypracovávať posudky. Nemohol by obžalovať a odsúdiť, ale mohol by vyšetrovať. Zákonodarcovia by mali zvoliť predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán, zároveň sa budú voliť kandidáti na členov disciplinárnych senátov.

Viac o téme: Minúta ticha Sloboda a SolidaritaOndrej Binder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu