Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Beblavý žiada odplatu za tetu Anku a maséra Kostku: Odkaz pre Druckera

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý dnes požiadal listom ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD), aby ako jediný akcionár Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) kvantifikoval a vymáhal škody, ktoré vznikli VšZP na základe káuz "teta Anka" a "masér Kostka", a to od bývalých či súčasných členov predstavenstva poisťovne, najmä od Marcela Foraia a Miroslava Vaďuru.

Beblavý to oznámil na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že je to ukážková situácia, ako by mal fungovať nový systém hmotnej zodpovednosti, ktorý už dnes platí pre manažmenty štátnych spoločností. Kópiu listu posiela aj všetkým štyrom predsedom koaličných strán.

Beblavý sa odvolal na závery kontroly Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) vo VšZP, ktorý podľa jeho slov konštatoval porušenie zákona, nehospodárne nakladanie s verejnými zdrojmi, porušenie vnútorných predpisov a systémové zlyhania VšZP v týchto dvoch kauzách. ÚDSZ zatiaľ protokol z kontroly nezverejnil, Beblavý si ho však od úradu vyžiadal.

Vina padá na štátnu poisťovňu

"Protokol ukazuje porušenie zákona a nehospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami. ÚDZS napríklad konštatoval v kauze teta Anka, že VšZP zamietla od roku 2010 do júna 2015 všetky ponuky nižšej ceny. VšZP teda zamietla všetky ponuky na podobné služby, ako poskytovali firmy tety Anky, aj za nižšiu cenu, lebo hovorila, že už na to niekoho má. Došlo tak k preukázateľnej škode pre štátny rozpočet," povedal Beblavý.

Pri Kostkovi zase ÚDZS konštatoval, že VšZP uhrádzala spoločnosti Pavla Kostku výkon nezaradený v zozname výkonov vydaný ministerstvom zdravotníctva. "To je podľa úradu jasné porušenie zákona. ÚDSZ zároveň uviedol, že VšZP porušila zákon aj v tom, že zdravotný výkon, ktorý nie je uvedený v takomto zozname, možno plne alebo čiastočne hradiť poistencovi len s predchádzajúcim súhlasom revízneho lekára. Ani jedno ani druhé nenastalo," zdôraznil poslanec.

ÚDZS tiež podľa Beblavého konštatoval, že pri oboch kauzách išlo o systémové zlyhania manažmentu VšZP, keďže "VšZP v rokoch 2010 až 2015 nevykonala žiadnu vnútornú kontrolu zameranú na dodržiavanie zákona a iných všeobecne záväzných právnych predpisov súvisiacich s uzatváraním zmlúv s poskytovateľmi". "Manažment si teda nekontroloval vo vnútri, kto a ako uzatvára zmluvy, a zároveň v tomto období nevykonal ani žiadnu externú kontrolu zameranú na uzatváranie zmlúv a zmluvných podmienok u dotknutých poskytovateľov. Aj toto je podľa ÚDSZ porušenie zákona," zdôraznil.

Vymáhanie škody je precedens

Vymáhanie škody v tomto prípade považuje Beblavý za zásadný precedens pre SR na najbližšie štyri roky. "Vláda sa v koaličnej zmluve zaviazala riešiť hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov a vo vládnom programe uviedla, že na tieto účely určí štandard osobnej hmotnej zodpovednosti nie nižší, ako je štandard odbornej starostlivosti podľa Obchodného zákonníka. Teda to, čo dnes platí pre akciové spoločnosti, tak vláda hovorí, že to zavedie pre celý verejný sektor," vysvetlil poslanec.

Beblavý tiež pripomenul výrok lídra Mosta-Híd Bélu Bugára zo 17. marca, kedy povedal, že sa nebude Smeru-SD pýtať na staré kauzy, ale že sa na to bude pýtať, ak sa preukáže porušenie zákona. "A to bolo v prípade tety Anky a maséra Kostku preukázané. Preto vyzývam osobne Bélu Bugára, ale aj všetkých ostatných koaličných predsedov, aby osobne dohliadli, že Drucker kvantifikuje škodu a následne ju začne vymáhať," apeloval opozičný poslanec. Druckerovi a koaličným lídrom tak posiela osemstranový list, kde je všetko zadokumentované. "Ja ale nemôžem zvonku kvantifikovať škodu a vymáhať ju môže len minister zdravotníctva," uzavrel Beblavý.

Viac o téme: Miroslav BeblavýTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu