Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kostka sa napokon rozhodol predstúpiť pred médiá: Ocitol som sa v predvolebnom boji

Pavol Kostka Zobraziť galériu (2)
Pavol Kostka (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

SPIŠSKÁ BELÁ - Po mesiacoch od vypuknutia kauzy získania špeciálneho kódu CDT00 a zmluvy so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou Kliniky Kostka sa dnes rozhodol pred médiá predstúpiť lekár Pavol Kostka.

„Nie som masér a nikdy som nezarábal 5000 eur denne,“ začal dnešnú tlačovú besedu v Spišskej Belej lekár Pavol Kostka. „Nerozumiem, prečo som bol zatiahnutý do tak intenzívneho predvolebného boja. Nerozumiem, prečo to tak musí fungovať, že niekto hľadá význam tam, kde nie je. Lekár má svoje jediné miesto a to je pri pacientovi,“ povedal Kostka. Na otázku, prečo sa doteraz nevyjadroval, lekár odpovedal, že bol nastavený tak, aby žiadne vyjadrenia neposkytoval. Cez víkend si však podľa jeho slov tento názor premyslel. 

Pavol Kostka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

Špeciálny kód dostala Klinika Kostka v roku 2011. „Netušil som, že ide o špeciálny kód. Mne bolo definované, že tento kód majú aj iní,“ uviedol. Zároveň doplnil, že on nedokáže ovplyvniť rozhodnutie nejakej inštitúcie, dokáže len vyliečiť pacientov. "Vo VšZP som nemal nikdy žiadne známosti. Ak si niekto myslí, že táto rovina osobitne hradeného úkonu prebiehala v rovine nejakých kontaktov, tak sa mýli. Je to odborná vec, ktorá súvisí s tým, že naše dáta presvedčili. Prinášal som dátové modely a poukazoval som na to, ako to môže fungovať. VšZP prišla s výstupom, že majú záujem o to, aby to fungovalo, lebo vytvoriť indukovanú regeneráciu nie je jednoduché,“ povedal Kostka.

Doplnil, že bude rád, keď takýto kód bude vlastniť aj niekto iný. Zmluvu s Klinikou Kostka v odbornosti fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia zrušila VšZP tento rok, nie je platná od 1. júla. Momentálne podľa Kostku v Spišskej Belej pracuje zhruba 20 zamestnancov. Ako poznamenal, klinika prežije a celú situáciu prirovnal k vzostupom a pádom.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) uložil VšZP pokutu vo výške 75.000 eur po tom, čo pochybila pri uzatvorení zmluvy s Klinikou Kostka. ÚDZS sa pozrel na zmluvu v odbore fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia. Kontrolou úrad zistil, že VšZP na základe zmluvy uhrádzala z peňazí verejného zdravotného poistenia paušálnou cenou výkon CDT00, ktorý obsahoval aj výkony, ktoré nie sú uhrádzané z verejného zdravotného poistenia.

"Tento výkon VšZP zazmluvnila len s týmto poskytovateľom," informovala koncom augusta hovorkyňa ÚDZS Andrea Pivarčiová. Na zmluvu kliniky so štátnou poisťovňou poukázal vo februári poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (nezaradený, vtedy #Sieť). Upozornil, že jej majiteľovi Pavlovi Kostkovi sa za druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD) začalo dariť.  

Viac o téme: Pavol Kostka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu