Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nečakaný návrat do kresla riaditeľa šokoval Beblavého: Veď je zodpovedný za kauzy!

Miroslav Vaďura
Miroslav Vaďura (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalý šéf štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Miroslav Vaďura sa tento týždeň stal riaditeľom jej ekonomickej sekcie. Potvrdila to hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Stanislava Pondelová.

"Nateraz sa vrátil na pracovnú pozíciu, ktorú zastával pred menovaním do funkcie generálneho riaditeľa," vysvetlila Pondelová. Rozhodnutie o budúcom pôsobení Vaďuru vo VšZP je podľa nej v kompetencii nového šéfa štátnej zdravotnej poisťovne Miroslava Kočana. Toho minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) tento týždeň uviedol do funkcie a zároveň odvolal z výkonu funkcie doterajších členov predstavenstva.

Ako prvý na to upozornil nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý na Facebooku.

Vaďura síce ukončil pôsobenie vo funkcii generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva, no podľa Zákonníka práce mu nezaniká pracovný pomer vo VšZP, upozornila Pondelová. Tvrdí tiež, že Vaďura nemá nárok na odstupné a nebola mu vyplatená ani žiadna odmena.

"Generálny riaditeľ je povinný rešpektovať platný Zákonník práce," reagovala na Vaďurovu súčasnú funkciu hovorkyňa VšZP Petra Balážová. Ten bude teraz zodpovedný za vedenie účtovníctva či za zostavovanie obchodno-finančného plánu. Zabezpečovať bude i realizáciu úhrad záväzkov prevádzkovej i hlavnej činnosti VšZP či vypracovávať štatistické údaje.

V štátnej zdravotnej poisťovni ostali pracovať i bývalí členovia predstavenstva. "Antónia Borovková teraz pracuje ako expert na sekcii nákupu zdravotnej starostlivosti a Vieroslava Králičková ako právnička na právnom odbore," informovala Balážová. Vaďurov súčasný plat nechcela zverejniť. Vaďura už podľa nej totiž nie je členom štatutárneho orgánu a nie je ani v priamej podriadenosti štatutárneho orgánu.

"Ak je toto naozaj prvý krok nového manažmentu VšZP, tak moju dôveru si nezíska a minister ju začne strácať," uviedol Miroslav Beblavý s tým, že Vaďura má pokračujúce kompetencie i ukážkový plat. Vaďura vlani nahradil v riaditeľskom kresle Marcela Foraia, ktorý odišiel pre kauzu zmlúv s jeho tetou Annou Sučkovou. Podľa Beblavého je tiež spoluzodpovedný za kauzy vo VšZP. 

Viac o téme: Miroslav BeblavýVšZPMiroslav Vaďura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu