Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Bugár stratil nervy a pustil sa do bývalého kolegu: Drsný odkaz Matovičovi, toto je koniec!

Béla Bugár Zobraziť galériu (3)
Béla Bugár (Zdroj: TASR)

BRTISLAVA – Poslanci Národnej rady SR Daniel Lipšic a Igor Matovič (obaja OĽaNO-NOVA) a niektorí ich kolegovia šíria nenávisť a zlobu a tieto svoje emócie už zrejme ani nedokážu ovládať. V dnešnej rozprave k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) to vyhlásil líder koaličného Mosta-Híd Béla Bugár s tým, že s Matovičom skončil.

"Je ťažké to vôbec hodnotiť. Preto som sa rozhodol, že s Matovičom končím. Aj keď príde s najlepším nápadom, u mňa skončil. V ničom sa nelíši od nacionalistov ani extrémistov, je možno ešte nebezpečnejší, lebo je aj predstaviteľom konšpiračných teórií. Je mi to ľúto, ale musíme sa s tým naučiť žiť," povedal Bugár s tým, že toto hodnotenie sa netýka celého klubu OĽaNO-NOVA.

Bugár: S Matovičom som skončil, v ničom sa nelíši od extrémistovBUGÁR: S I. Matovičom som skončil, v ničom sa nelíši od extrémistov

Bugár uistil, že tieto útoky a nenávisť jeho stranu neodradia od toho, aby sa zasadila za posilnenie princípov právneho štátu, za boj proti korupcii, za rozvoj regiónov a ochranu menšín. "Pre toto sme do vlády išli," vysvetlil.

VIDEO Bugár stratil nervy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Bugára PVV dáva nielen nádej na zlepšenie chodu štátu, ale pre neho osobne je zároveň vážnym záväzkom pohnúť krajinu vpred. "Aby sme cez dôsledné plnenie PVV vrátili dôveru občanov v politiku. Vnímam aj spoločenské ovzdušie. Ukazuje sa, že veľká časť verejnosti sa už vyrovnala s vybičovanými emóciami, ktoré sprevádzali voľby aj skladanie koalície," uviedol podpredseda parlamentu.

Bugár tvrdí, že ľudia sa už v súčasnosti dokážu na vývoj pozerať viac cez fakty, ako cez emócie. "Viac ako 74 percent našich voličov je spokojných s postupom strany po voľbách. Toľko k obvineniam zo zrady voličov," odkázal opozícii.

Reakcia Igora Matoviča. Budem vás hrýzť rovnako, ako som hrýzol Roberta Fica

Niektorí politici však podľa jeho slov dodnes nespracovali svoju frustráciu z výsledkov volieb a z toho, že nie sú súčasťou vlády. "Nedostali sme ani 100 minút, nie 100 dní. Odvoláva sa minister, ktorý nedostal ešte ani dôveru. Niektorí sa tak zasekli v osobných útokoch, že namiesto pozdravu vedia povedať len invektívy. Ale s nenávisťou sa politika robiť nedá a nemá," upozornil.

Béla Bugár
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Bugár sa však nevzdáva nádeje, že parlament nebude fungovať ako cirkus. "Koalícia si želá konštruktívnu opozíciu. Ďakujem tým opozičným kolegom, ktorí dávajú konkrétne návrhy na vylepšenie PVV a pristupujú k nemu konštruktívne," uzavrel.

Matovič Bugára v reakcii uistil, že voči nemu nemá nič. "Vyčítal som vám politické prešľapy a budem to robiť naďalej. Úlohou opozície je kontrolovať vládnu moc. Budem vás rovnako hrýzť, ako som hrýzol Roberta Fica (Smer-SD). Môžete hovoriť, že ste so mnou skončili. Vy nie ste nepopísaný list, vy máte za sebou 27-ročný pobyt v politike. Za tých 27 rokov ste neboli schopný zobrať zodpovednosť a ísť do vlády. Boli ste v parlamente, lebo je pohodlné usmievať sa do kamery a nič reálne výkonné nerobiť a nezobrať zodpovednosť," odkázal šéf Obyčajných.

Zároveň spochybnil Bugárove slová o zlepšení života občanov. Tvrdí totiž, že Bugár za 27 rokov robil lepší život len vybraným ľuďom. "Pánovi Hideghétymu, Czuczovi a Jakabovi," poznamenal s tým, že ľudia Bugára a jeho Most-Híd nevolili, aby išiel kradnúť a robiť zločiny.

Martin Poliačik (SaS) si myslí, že Bugár robí chybu. "Nemôžete na začiatku v prvej vete čiary zmazávať a hneď za tým nakresliť ďalšiu. Nemôžeme žiadať od spoločnosti, že majú zabudnúť na staré spory a hovoriť o obnovení dôvery v politiku, a potom sa vymedziť voči kolegom, s ktorými tú dôveru chceme začať budovať. Vybičované emócie musíme opustiť, ale nesmieme chyby prehliadať," odporučil.

Peter Pčolinský (Sme rodina) označil Bugárovo vystúpenie za úplne zbytočné. "Chcel by som vás poprosiť, urobte hrubú čiaru za osobnými spormi a poďme robiť to, za čo nás platia občania tejto krajiny," uzavrel.

Viac o téme: Igor MatovičBéla Bugár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu