Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Operácii sa pravdepodobne nevyhne ani Danko: Zastupovať ho bude tento kolega

Andrej Danko a Béla Bugár
Andrej Danko a Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predsedu parlamentu Andreja Danka zastúpi v prípade jeho neprítomnosti v Národnej rade SR (NR SR) jej podpredseda Béla Bugár (Most-Híd). Novinárom to potvrdila riaditeľka komunikačného odboru NR SR Zuzana Čižmáriková.

Danko totiž po enormnom pracovnom vypätí, ktoré spôsobili aj parlamentné voľby, po bolestiach žalúdka absolvoval štandardnú lekársku prehliadku u svojho lekára MUDr. Miloša Bubána, do úvahy prichádza aj operácia v oblasti žalúdka. „Zastupovanie v prípade jeho neprítomnosti je už dohodnuté. Parlament ako aj schôdzu bude viesť Bugár,“ priblížila Čižmáriková.

„Neviem povedať konkrétnosti jeho vyšetrení, ale od základnej preventívnej prehliadky cez sériu vyšetrení absolvoval všetky vyšetrenia, ktoré lekári potrebujú na získanie všetkých informácií o jeho zdravotnom stave,“ povedala Čižmáriková. Kým však nie je podľa nej ukončená diagnostika, nevie ani potvrdiť, ani vyvrátiť, či bude musieť šéf parlamentu podstúpiť operáciu. „No je to pravdepodobné,“ dodala.

Iné informácie o zdravotnom stave Andreja Danka však nebude poskytovať, kým sa nevyjadria lekári. Riaditeľka komunikačného odboru NR SR tiež nevie potvrdiť, či bude predseda parlamentu hospitalizovaný, no ani to nevyvrátila. Naozaj treba počkať na ukončenie sérií vyšetrení, poznamenala s tým, že tým pádom nevie ani presný termín. 

Informáciu o zdravotnom stave podľa Čižmárikovej predseda NR SR Andrej Danko zverejnil aj preto, aby nevznikali rôzne špekulácie. „Aj preto sa rozhodol o každom ďalšom postupe lekárov informovať verejnosť aj médiá,“ uzavrela Čižmáriková. Danko tento týždeň podstupuje sériu vyšetrení v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) pre nejasný ložiskový nález v stene žalúdka, informovala agentúru SITA hovorkyňa ústavu Viktória Vasilenková. "Je možné, že bude musieť podstúpiť operačný výkon," potvrdila.

S Dankom nerátajú už od budúceho týždňa

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) má v parlamente chýbať už od začiatku budúceho týždňa. Uviedol to podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD) s tým, že Dankove povinnosti pri vedení schôdze si rozdelia podpredsedovia. Šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková dnes potvrdila, že Danka zastúpi Béla Bugár (Most-Híd).

Predseda parlamentu má zdravotné ťažkosti a nie je vylúčená ani operácia. Kedy by k nej malo dôjsť, zatiaľ nie je známe. "Kým nie je skončená diagnostika, nevieme to ani vyvrátiť, ani potvrdiť, ale je pravdepodobná operácia," povedala Čižmáriková. Danko podľa jej slov absolvoval základnú preventívnu prehliadku a ďalšie vyšetrenia. Nepovedala, aké ďalšie vyšetrenia ho čakajú.

Danko je pacientom Národného onkologického ústavu (NOÚ). Podľa hovorkyne NOÚ Viktórie Vasilenkovej má nejasný ložiskový nález v stene žalúdka. O ďalšom postupe bude onkologický ústav informovať. Čižmáriková nepovedala, či majú vyšetrenia vylúčiť alebo potvrdiť onkologické ochorenie.

Viac o téme: Béla BugárAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu