Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Procházka prehovoril o novej vláde so Smerom: Po voľbách vznikla komplikovaná situácia

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V osobe Lucie Žitňanskej vidí predseda strany Sieť Radoslav Procházka garanciu na presadenie protikorupčných opatrení budúcou vládnou koalíciou strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť.

Ako Procházka povedal v dnešnej diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) - Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko, "prinajmenšom mám reálnu nádej, že sa to podarí. Toto je vec, ktorá legislatívne patrí do portfólia pani ministerky Žitňanskej, ktorá predkladala protischránkový zákon pred niekoľkými mesiaci aj s Miroslavom Beblavým".

Predpokladá, že protischránkový zákon, ktorý je súčasťou programových priorít vlády, bude veľmi podobný, možno ešte pôjde ďalej ako bol poslanecký návrh zákona spred niekoľkých mesiacov. “To je pre mňa napríklad jeden z predpokladov, aby sa aj v tejto oblasti krajina mohla posunúť dopredu,“ povedal Procházka. Šéf Siete okrem iného poznamenal, že účasť vo vláde jeho strana nepodmieňuje ministerskými kreslami, ale presadením svojich priorít.

Protikorupčné opatrenia a ďalšie témy, s ktorými sa uchádzala o priazeň voličov za stranu Most-Híd, sa podľa Žitňanskej nachádzajú v programových prioritách budúcej vlády. “Každá strana, ktorá sa zúčastňuje na vytváraní tejto vlády, má nejaké svoje programové priority a každá strana musí mať záujem na tom, aby sa presadili a mohla spraviť odpočet svojim voličom,“ uviedla Žitňanská a doplnila, že týmto sa stávajú spoločnými prioritami.

Slovensko je teraz vo veľmi komplikovanej situácii, parlamentné voľby nám nastavili obraz, ktorý je veľmi zložitý a nová vláda buď podá výkon a bude plniť svoje programové priority, alebo situácia môže byť ešte komplikovanejšia, uviedla podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská v diskusii RTVS. Uvedomenie si tohto faktu, tejto zodpovednosti je podľa Žitňanskej to, čo ju motivuje k tomu urobiť maximum. Každý potom môže hodnotiť výsledky. 

Diskutujúci sa vyjadrili aj k téme zdravotníctva. “Podľa dohody, ktorú sme uzatvorili, zdravotníctvo zostáva v pôsobnosti strany Smer-SD a tak sa k tomu aj postavíme,“ povedal predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že personálne obsadenie na ministerstve zdravotníctva či v ďalších úradoch v oblasti zdravotníctva komentovať nechce. Podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Anton Hrnko doplnil, že do kontrolných mechanizmov v zdravotníctve navrhli opozíciu, “aby to bolo ešte viac transparentné“. Nevie si predstaviť, že by do takýchto funkcií prišiel niekto zo zástupcov tých, čo v “90. rokoch zabezpečovali divadlo na slovenských uliciach, v Bratislave. Určite tam takých nepustíme a určite tam nepustíme žiadnych krikľúňov“.

Podľa Hrnka si ale nebudú vyberať koho áno a koho nie, ale predpokladajú, že “opozícia dá do týchto kontrolných mechanizmov ľudí, ktorí budú mať svoju vážnosť“. Radoslav Procházka je za posilnenie úlohy opozície v kontrole v oblasti zdravotníctva. “Keď má mať reálnu účasť na kontrole moci v tých procesoch, musí súčasťou tej kontroly byť aj právo ponúknuť svojich nominantov a mali by sme to rešpektovať,“ doplnil predseda Siete. 

Procházka nechce spochybňovať schopnosť opozície ponúknuť relevantných kandidátov, verí v efekt ich účasti v kontrolných mechanizmoch. Dôležité to je aj pre obnovenie dôvery verejnosti. “Sú tam takí," tvrdí a myslí si, že kontrola by sa mohla posilniť napríklad aj na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Viac o téme: Radoslav Procházka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu