Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Možné rozdelenie miest: Smer chce obsadiť post premiéra, SNS si robí zálusk na kreslo predsedu

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár a predseda strany Smer-SD Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ak zostane aj v tomto volebnom období pätnásťčlenný kabinet, Smer-SD by mal v ňom nominovať sedem členov vlády, po troch by mali navrhnúť SNS a Most-Híd a dvoch Sieť. Podľa informácií trvá Smer-SD na tom, že okrem postu premiéra obsadí aj pozície ministrov vnútra a financií.

Na týchto miestach by mali zostať Robert Kaliňák a Peter Kažimír. Smeru by mal pripadnúť aj rezort zahraničia, ktorý by mal viesť súčasný minister Miroslav Lajčák. Marek Maďarič už pred voľbami avizoval, že si vie ťažko predstaviť ďalšie pôsobenie na ministerstve kultúry. Je možné, že obsadí inú funkciu vo vláde alebo v parlamente.

SNS by mal pripadnúť rezort obrany. Národniari majú záujem aj o jeden z ekonomických rezortov. Rovnako aj Most-Híd. Národniari a Most-Híd by si tak mali rozdeliť medzi sebou posty ministrov hospodárstva a dopravy. Strana Bélu Bugára by na tento post nominovala Ivana Švejnu. 

Predseda strany Sieť Radoslav
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Podľa niektorých informácií má SNS záujem o kreslo predsedu parlamentu. Mal by ním byť predseda strany Andrej Danko. Ak by vznikla takáto dohoda, súčasný šéf NR SR Peter Pellegrini by sa mal vrátiť na ministerstvo školstva. V hre o predsedu zákonodarného zboru je aj meno ministra Maďariča. Ak vznikne nová vládna koalícia, okrem predsedu parlamentu by obsadila aj tri kreslá podpredsedov. Jeden podpredseda NR SR by bol z opozície. V skončenom volebnom období mala opozícia dve miesta podpredsedov.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDRadoslav ProcházkaSNSBéla BugárAndrej DankoMost-Híd#Sieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu