Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Premiér rozdal desaťtisíce eur, podľa neziskovky odmieta povedať komu: Podľa Fica je všetko OK

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: PR)

BRATISLAVA – Vládna strana Smer-SD je v období pred voľbami zvlášť opatrná. Premiér Robert Fico zrejme na seba nechce upozorňovať v nesprávnom svetle. Odmietol totiž zverejniť, komu v rámci svojich právomocí v poslednom polroku udelil peniaze z rezervy predsedu vlády. Verejnosť sa pýta, čo je za tým.

„Úrad vlády nám odmietol zverejniť zoznam poskytnutých dotácií z rezervy predsedu vlády za celý minulý rok. Pritom to inak robí pravidelne na svojom webe, ale posledné informácie sú z augusta 2015,“ napísala Transparency International na svojom oficiálnom profile na Facebooku spolu s kópiou rozhodnutia, ktoré im z Námestia slobody zaslali.

ÚRAD VLÁDY nám ODMIETOL zverejniť zoznam poskytnutých dotácií z rezervy predsedu vlády za celý minulý rok. Pritom to...

Posted by Transparency International Slovensko on 17. február 2016

Ako dôkaz slúži aj link na stránku vlády, kde sa tieto informácie skutočne zvykli zverejňovať. Teraz Úrad vlády SR do rozhodnutia napísal, že podľa zákona o slobodnom prístupe k infomáciám nevyhovuje žiadosti Transparency International Slovensko a „zoznam udelených dotácií z rezervy predsedu vlády za celé obdobie roku 2015“ neposkytne.

Bránia sa tým, že tieto informácie nemajú k dispozícii. Transparency International však za tým vidí niečo úplne iné: „Po minulých skúsenostiach, že krátko pred voľbami sa dotácie rozdávajú hlava-nehlava sme si infožiadosťou vypýtali zvyšok. Neúspešne. Navyše z letmého pohľadu na register zmlúv je jasné, že odvtedy šli z rezervy ďalšie státisíce na rôzne účely.“

Záhrada Úradu vlády
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: vlada.gov.sk)

Napriek nepriazni "osudu" sa však nevzdávajú a pátrajú ďalej, verejnosti sa však pýtajú dôležitú otázku: „A len nedávno sám Robert Fico vyhlásil, že infozákon je "jedným z tých zmysluplných prostriedkov, ktorý bol prijatý v záujme čo možno najväčšej eliminácie korupcie a klientelizmu." Tesne pred voľbami a vo vlastnej veci to už neplatí?“

Fico tvrdí, že je všetko v poriadku

Podľa informácií od Beatrice Szabóovej, Úrad vlády SR nič netají, ale naopak, tak ako už dlhodobo, zverejňuje všetky dotácie z rezervy predsedu vlády SR na verejne prístupnej internetovej stránke Úradu vlády SR v sekcii Dotácie http://www.vlada.gov.sk/dotacie-uv-sr/ (Archív dotácií je v nižšej časti stránky.)

Na tejto stránke sú verejne prístupné všetky dotácie zoradené podľa príslušných rokoch. Za obdobie od januára 2016 do súčasnosti nie je zoznam k dispozícii, pretože tento rok úrad vlády neposkytol z rezervy žiadne dotácie. U dotácií, ktoré nie sú  zverejnené za rok 2015, prebieha  proces kontroly vyúčtovania a súvisiace administratívne úkony.

Po tomto procese bude na stránke úradu vlády zverejnený kompletný zoznam aj za rok 2015. Súčasne zdôrazňujeme, že všetky zmluvy, ktoré úrad vlády uzatvoril s prijímateľmi dotácií z rezervy predsedu vlády SR, sú zverejnené v Centrálnom registri zmlúv, čiže médiá aj verejnosť k nim majú prístup. Z uvedeného je zrejmé, že tvrdenia o tom, že Úrad vlády SR tají informácia o pridelených dotáciách z rezervy predsedu vlády sa nezakladajú na pravde.

Úrad vlády posiela ešte niekoľko ďalších príkladov toho, že dotácie z rezervy predsedu vlády SR sú poskytované na základe obsahu projektu či podpory.  Preto dotáciu získala aj organizácia Áno pre život, ktorú vedie Anna Verešová a je č. 7 na kandidátke strany I.Matoviča. Chceli by sme verejnosť informovať, že  za roky 2013 - 2016 získala dotácie od úradu vlády aj Nadácia Milana Šimečku , a to v hodnote 84 700 eur, celkovo od štátu až 384 178,45 eur - pričom pán Ladislav Oravec, programový riaditeľ nadácie, je zároveň členom Rady vlády SR  pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Uvádzame aj ďalší príklad: v rokoch 2011 - 2012, kedy bol generálnym riaditeľom Sekcie národnostných menšín ÚV SR terajší redaktor Uj Szó Ján Lajos, bolo vydavateľstvu Petit Press  vyplatených 117 000 eur z dotácií úradu vlády - a to priamo z programu  Kultúra národnostných menšín, ktorého bol pán J.Lajos  gestorom.

Viac o téme: úrad vládyRobert FicoTransparency International Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu