Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Za katastrofálny stav justície je zodpovedný Najvyšší súd, myslia si liberáli

Richard Sulík a členovia SaS
Richard Sulík a členovia SaS (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najvyšší súd (NS) SR je primárne zodpovedný za katastrofálny stav súdnictva na Slovensku, SaS preto nevidí dôvod míňať finančné prostriedky na jeho nové priestory.

Ako informovala hovorkyňa strany Katarína Svrčeková, NS SR sa podľa strany vyhol reálnej personálnej očiste od komunistických a sociopatických kádrov a neplní si svoje základné funkcie. Nové sídlo pre túto inštitúciu by preto bolo len zbytočnou pozlátkou.

"Sme presvedčení, že je povinnosťou vlády požadovať od každého rezortu očistu od korupcie a až potom mu prideľovať ďalšie verejné prostriedky. To isté platí aj pre súdnictvo," povedal tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik. Priaznivé dôsledky takéhoto prístupu sa podľa neho jasne prejavujú napríklad v Českej republike. Tam podľa Baránika minister financií stanovil pravidlo, že každý rezort musí najprv sám odstrániť mrhanie a korupciu zo svojho hospodárenia a až potom sa môže uchádzať o nové prostriedky zo štátneho rozpočtu. "Niet preto divu, že v rebríčku predchádzania mrhaniu verejnými prostriedkami je podľa Svetového ekonomického fóra zo 144 krajín Česká republika na siedmom mieste a Slovensko na 126. mieste,“ dodal Baránik. 

Na zlepšenie pracovných podmienok sudcov Najvyššieho súdu SR by bolo podľa vedenia inštitúcie potrebné nájsť adekvátne priestory. Predseda vlády Robert Fico v súvislosti s týmto problémom uviedol, že vhodná budova sa stále hľadá. Na postavenie novej budovy nie sú peniaze, vhodné by bolo podľa neho niečo historické v Bratislave. Najvyšší súd SR momentálne sídli v rovnakej budove ako ministerstvo spravodlivosti a Súdna rada SR.

Viac o téme: SaSNajvyšší súd SRAlojz Baránik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu