Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V parlamente nastali zmeny: Uhliarikovi neprešli limity na poplatky u lekára

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Limit na poplatky u lekárov, tak ako je to pri liekoch, nebude. Návrh poslanca Ivana Uhliarika (KDH) nenašiel dostatočnú podporu v parlamente. Uhliarik sa pri svojej iniciatíve odvolával na to, že v súčasnosti neexistuje strop poplatkov a tie tak môžu byť vysoké a finančne náročné pre pacientov.

Zavedenie limitu navrhoval cez novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Poslanec stavil na rovnaký model ako pri liekoch, limit sa mal týkať osôb s ťažkým zdravotným postihnutím a dôchodcov a jeho výška by bola totožná. 

Podľa návrhu by osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a invalidní dôchodcovia za kvartál uhradili na poplatkoch maximálne 30 eur a starobní dôchodcovia 45 eur. V praxi by to fungovalo tak, že všetko, čo by bolo nad tento limit, by pacientovi zaplatila jeho zdravotná poisťovňa. "Vrátenie poplatkov za služby spojené s návštevou lekára bude mať pozitívny dopad na cieľovú skupinu," konštatoval predkladateľ. 

Uhliarik poukazoval na to, že práve tieto dve skupiny obyvateľstva potrebujú zdravotnú starostlivosť častejšie ako ostatní. "Častejšou návštevou u lekára sa vystavujú vyššiemu finančnému bremenu v podobe poplatkov," vysvetľoval poslanec. 

Konštatoval tiež, že k vracaniu poplatkov možno v súčasnosti pristúpiť aj vďaka tomu, že lekári už musia používať registračné pokladnice, a teda existujú záznamy o uhradených poplatkoch.

V kauze Osrblie sprísnil tresty

Najvyšší súd SR na dnešnom verejnom zasadnutí v kauze Osrblie sprísnil tresty bývalému externému poradcovi premiérky Ivety Radičovej Martinovi Novotnému a bývalému veľvyslancovi v Keni Igorovi Líškovi. Novotnému senát uložil trest jeden a pol roka nepodmienečne a Líškovi trest 15 mesiacov nepodmienečne. Obaja majú tiež zaplatiť peňažný trest vo výške 15-tisíc eur.

Podľa pôvodného rozsudku Špecializovaného trestného súdu boli obaja odsúdení na jeden rok odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú lehotu dvoch rokov. Obaja dostali aj peňažný trest 10-tisíc eur. Sudca vtedy uznal oboch vinných podľa obžaloby, že si za vybavenie 300-tisícovej dotácie od úradu vlády na dostavbu biatlonového areálu v Osrblí žiadali „desiatok“ z dotácie. Podľa žalobcu sľuboval Martin Novotný za úplatok aj vybavenie ďalšej dotácie 1,3 milióna eur od ministerstva školstva. Obžalovaní aj prokurátor sa proti rozsudku Špecializovaného trestného súdu odvolali, preto vec posudzoval Najvyšší súd SR.

Lipšic nepresadil samostatnú prax pre pôrodné asistentky

Predpôrodnú starostlivosť a starostlivosť po pôrode nebudú poskytovať pôrodné asistentky v samostatnej praxi. Parlament dnes neschválil novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, v ktorej nezaradený poslanec Daniel Lipšic navrhoval, aby sa táto služba pôrodným asistentkám v samostatnej praxi uhrádzala z verejného zdravotného poistenia.

"Napriek pozitívnym zmenám zákonov v pôrodnej asistencii pôrodné asistentky v praxi len ťažko nanovo získavajú postavenie samostatných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," argumentoval Lipšic. Platná legislatíva podľa neho umožňuje žene vybrať si nemocnicu, kde porodí, vybrať si môže aj lekára a pôrodnú asistentku, stále však chýba autonómia v povolaní pri samostatnom poskytovaní starostlivosti o tehotnú ženu a návštevná služba v šestonedelí. 

Pôrodná asistentka by podľa návrhu okrem iného navštevovala ženu počas tehotenstva u nej doma, aby získala informácie o jej sociálnom prostredí, rovnako by zisťovala, či je pripravená na pôrod a má základné vybavenie, ktoré bude potrebovať. Budúcu matku by tiež v domácom prostredí pripravovala na pôrod a radila jej v súvislosti s tehotenstvom. „Učí ju správne dýchať, uvoľňovať a sťahovať svaly. Taktiež ju pripravuje na dojčenie. Za poradňu je aj naďalej zodpovedný gynekológ,“ vysvetľuje Lipšic.

Po pôrode pôrodná asistentka navštívi mamičku do 24 hodín od návratu do domácnosti a následne raz do týždňa počas šestonedelia. "Cieľom novely nie je nahradenie gynekológov či pediatrov pôrodnými asistentkami, ale po vzore iných vyspelých krajín doplnenie zdravotnej starostlivosti pre tehotné ženy a ženy v šestonedelí," konštatuje predseda hnutia NOVA. Návrh podľa jeho slov pravdepodobne bude mať negatívny dopad na zdroje zdravotných poisťovní, záležať bude na tom, v akom rozsahu by sa takéto služby využívali. 

Lipšic už v tomto volebnom období novelu predkladal spolu so straníckou kolegyňou Janou Žitňanskou, národná rada ju v roku 2014 neschválila.

Špeciálneho prokurátora nebude môcť odvolať parlament

Opozícia neuspela s návrhom, ktorý mal umožniť odvolanie špeciálneho prokurátora z funkcie, ak opakovane zlyháva pri plnení základných povinností, ktoré mu vyplývajú z Trestného poriadku a zo zákona o prokuratúre. Parlament dnes zamietol novelu zákona o prokuratúre, v ktorej poslanci Daniel Lipšic, Richard Vašečka (OĽaNO) a Ľubomír Galko (SaS) navrhovali, aby špeciálneho prokurátora v prípade, ak opakovane zlyháva pri plnení základných povinností vyplývajúcich zo zákona, mohla z funkcie odvolať Národná rada SR.

„Stav, keď je špeciálny prokurátor nečinný v prípadoch mimoriadne závažných podozrení z korupčnej a ekonomickej trestnej činnosti, ničí dôveru našich občanov vyvodiť trestnú zodpovednosť voči každému – akokoľvek vplyvnému alebo bohatému – kto poruší zákon,“ argumentovali Lipšic, Vašečka a Galko.

Lipšic nepresadil príspevok na auto pre postihnuté deti

Rodičia ťažko zdravotne postihnutých detí v predškolskom veku, ktoré navštevujú súkromné škôlky alebo ich predškolskú výchovu zabezpečuje iná osoba než zákonný zástupca, nedostanú možnosť požiadať o peňažný príspevok na kúpu osobného auta. Parlament dnes zamietol novelu zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, v ktorej to navrhoval nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

Opozičný zákonodarca upozorňoval, že v súčasnosti sa rodičia detí v predškolskom veku stretávajú s veľkým nedostatkom miest v materských školách, a ak sú zamestnaní, musia hľadať možnosti aj v súkromných škôlkach alebo u súkromných vychovávateľov. Ak majú zdravotne ťažko postihnuté dieťa, treba pre neho zabezpečiť aj dopravu k poskytovateľom takýchto služieb predškolskej výchovy.

"Zabezpečenie predškolskej výchovy je súčasťou integračného procesu detí so zdravotným postihnutím do vzdelávacieho procesu a vytvára ďalšie predpoklady na ich ďalšie integrované vzdelávanie na základných a ďalších vyšších typoch škôl,“ argumentuje Lipšic. Predseda strany NOVA v návrhu nekonkretizoval, koľko finančných prostriedkov by si opatrenie vyžiadalo zo štátneho rozpočtu.

Deti do 15 rokov budú mať na svahoch povinne prilby

Na budúcu zimu by mali deti do 15 rokov jazdiť na lyžiarskych svahoch iba s prilbou. Vyplýva to z novely zákona o Horskej záchrannej službe, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania. Ministerstvo vnútra návrhom reaguje na narastajúci počet úrazov. Prilby budú povinné pre mladých lyžiarov aj snoubordistov. Deti do šesť rokov, ktoré budú v lyžiarskej škôlke, budú musieť mať na sebe reflexný odev alebo reflexné prvky.

Novela komplexným spôsobom spresňuje a dopĺňa úlohy Horskej záchrannej služby. Upravuje aj povinnosti a oprávnenia prevádzkovateľov lyžiarskych tratí a prevádzkovateľov lanoviek. Do textu zákona sa dostali aj povinnosti osoby, ktorá sa nachádza na lyžiarskej trati. Lyžiar napríklad nesmie bezdôvodne zastaviť a stáť na zúženej alebo neprehľadnej časti lyžiarskej trate. Ak lyžiar spadne a ak je to možné, je povinný miesto pádu urýchlene opustiť. 

V novele sa tiež navrhuje, aby rodinný príslušníci po zomrelom v horách neboli povinní hradiť náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti alebo s pátraním, ktoré sa tohto zosnulého týkali. Dôvodom je, že vymáhať tieto pohľadávky od pozostalých je podľa rezortu vnútra neetické. Ide približne o 18 prípadov ročne.

Viac o téme: Daniel LipšicIvan UhliarikNárodná rada SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu