Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odhodlaný Fico: Slovensko je pripravené na vystúpenie Grécka z eurozóny

David Cameron a Robert Fico
David Cameron a Robert Fico (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Slovensko je pripravené mentálne aj technicky na krízový scenár, ak by Grécko vystúpilo z eurozóny. Vyhlásil to v piatok premiér Robert Fico. "Želáme si, aby Grécko zostalo v eurozóne, ale nie za každú cenu,“ povedal Fico po rokovaní s britským premiérom Davidom Cameronom. Zároveň slovenský premiér zdôraznil, že Slovensko "bude dôsledne trvať na tom, aby si Grécko plnilo domáce úlohy“.

Lídri štátov eurozóny sa v pondelok stretnú na krízovom summite v snahe odvrátiť štátny bankrot Grécka. Štvrtkové rokovania ministrov financií eurozóny skončili bez dohody o uvoľnení finančnej pomoci pre Grécko výmenou za ekonomické reformy. 

Eurozóna sa podľa gréckeho ministra financií Janisa Varoufakisa nebezpečne priblížila k tomu, aby pripustila "haváriu". Varoufakis zároveň kritizoval ostatných ministrov, ktorí podľa neho odmietli diskutovať o jeho návrhu na zavedenie automatickej rozpočtovej brzdy. Poznamenal však, že dohoda Grécka s veriteľmi je stále možná, hoci čas beží. "Nebezpečne sme sa priblížili k stavu mysle, v ktorom akceptujeme haváriu. Naliehal som na svojich kolegov, aby sme sa nestali obeťou tohto duševného rozpoloženia,“ povedal Varoufakis. 

Podľa jeho slov ministri financií nechceli diskutovať o "radikálnych návrhoch“ na vytvorenie nezávislej rozpočtovej rady, ktorá by monitorovala plnenie rozpočtu, spolu s rozpočtovou brzdou. Varoufakis odmietol uvažovať o možnosti odchodu Grécka z eurozóny s tým, že všetky zúčastnené strany musia prevziať zodpovednosť za dosiahnutie dohody. 

Viac o téme: Robert FicoGréckoDavid CameronGlobsec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu