Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico požehnal poľnohospodárom: Jedol na poli hrášok a recitoval Chalupku

Premiér jedol na poli hrášok a recitoval Chalupku Zobraziť galériu (2)
Premiér jedol na poli hrášok a recitoval Chalupku (Zdroj: vláda SR)

BRATISLAVA – Farmárska výstava Dni poľa v Dvoroch nad Žitavou má svoje špecifiká. Napríklad vystavované plodiny je treba zasiať niekoľko mesiacov, ba aj rok dopredu, aby ich návštevníci videli a ochutnali v plnej kráse. Čerstvému hrášku neodolal ani premiér Robert Fico.

"Aký je sladký, perfektný," pochutnával si predseda vlády. "Je to striekané?" spýtal sa vzápätí farmárov, ktorí mu ihneď potvrdili, že hrášok je chemicky neošetrený.

Okrem toho výstava pri pohľade z diaľky pripomína bojový tábor, je plná stanov, šiatrov a rôznych zástav. "Kto nevie, o čo ide, mohol by sa aj naplašiť," podotkol Robert Fico. Tento obraz mu zjavne pripomenul Chalupkovu báseň Mor ho!, z ktorej prekvapeným návštevníkom hneď aj odcitoval: "Zasurmili surmity, volajú do zbroje, povstal tábor, do šíkov zvíjajú sa voje," za čo si vyslúžil uznanlivý potlesk. "Mohol by som aj pokračovať, ešte si to pamätám zo školy," dodal s úsmevom premiér.

Napriek tomu, že na našom území máme viac ako dva milióny hektárov ornej pôdy, lúk a pasienkov, na Slovensko dovážame približne 50 % potravín.

"Musíme ešte viac robiť pre to, aby farmárska výroba bola čo najatraktívnejšia pre mladých ľudí, pretože je treba, aby na vidieku zostávali. Musíme postupne vracať život na vidiek, na polia, ktoré sú často aj opustené," vyzval predseda vlády SR Robert Fico na farmárskej výstave Dni poľa.

Premiér pripomenul, že vláda malých farmárov podporuje pôžičkami na nákup alebo prenájom pôdy, na rozvoj poľnohospodárstva  využívame aj fondy Európskej únie. "Máme plán, že v roku 2020 by sme chceli sebestačnosť v potravinách na úrovni okolo 80 %," uviedol Robert Fico.
Dni poľa, farmárska výstava, ktorá sa pravidelne koná v Dvoroch nad Žitavou, má jednu zvláštnosť - pripravuje sa totiž rok dopredu. Plodiny sa zasadia v predstihu, aby mali návštevníci možnosť oboznámiť sa s nimi priamo na poli, vidieť, ako vyzerajú či chutia. Pri tejto príležitosti si políčka pozrej aj predseda vlády a ochutnal z jedného  úrodu - cukrový hrášok.

"Myslím, že výstavu ocenil aj pánboh počasím, ktoré nám nadelil, pretože by bola veľká škoda, keby takéto obrovské podujatie malo zmoknúť a nemohlo ho vidieť toľko ľudí, koľko je treba," poznamenal predseda vlády. "Je sa tu čo učiť," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu