Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Medvedev: Ak EÚ predĺži sankcie, Rusko bude reagovať protiopatreniami

Dmitrij Medvedev Zobraziť galériu (2)
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Ak Európska únia na júnovom samite predĺži sankcie voči Rusku, Moskva zareaguje ďalšími odvetnými opatreniami. Vyhlásil to ruský premiér Dmitrij Medvedev na dnešnej tlačovej konferencii po stretnutí so slovenským predsedom vlády Robertom Ficom v Moskve. Zdôraznil, že Rusko nebolo iniciátorom sankcií, ktorými trpí spolu s európskymi partnermi.

"Tí, čo sankcie vymysleli, sa musia zamyslieť nad tým, ako ich teraz zrušiť. Ak budú v júni prijaté rozhodnutia o predĺžení sankcií, Rusko prijme odvetné opatrenia. Ak nie, budeme zachovávať dobré vzťahy s našimi partnermi. Máme v EÚ aj takých partnerov, ktorí sú proti sankciám a nechceme na nich tlačiť. Je to kolektívna zodpovednosť EÚ, ona musí prijať rozhodnutie," konštatoval Medvedev.

Fico uviedol, že Slovensku záleží na jednotnom postoji únie v súvislosti so situáciou na Ukrajine. "Sme za jednotný prístup, ale súčasne si vyhradzujeme právo ako suverénna krajina povedať svoj názor a presadzovať svoje vlastné záujmy, ale pri plnom rešpektovaní potreby zachovať jednotný postoj EÚ," vysvetlil.

Pre Slovensko je podľa Fica rozhodujúca implementácia minských dohôd oboma stranami konfliktu. "Pokiaľ budeme svedkami dôslednej implementácie minských dohôd, budeme určite patriť medzi krajiny, ktoré budú chcieť podporiť takúto implementáciu postupným ustupovaním od sankcií," prezradil.

Premiéri diskutovali aj o otázkach plynu. Fico pripomenul, že od 1. januára 2020 prestane platiť dohoda umožňujúca Ukrajine prevážať cez svoje územie ruský plyn do západnej Európy. "Ak by Slovensko nebolo tranzitnou krajinou, pokiaľ ide o plyn, tak by naša krajina utrpela obrovské, nevyčísliteľné hospodárske škody," povedal s tým, že SR nemôže zostať sedieť so založenými rukami, ak hrozí úplné vyradenie Ukrajiny z tranzitu.

Šéf slovenskej exekutívy tak ruskej strane opätovne predstavil projekt Eastring, na ktorom sa majú podieľať okrem Slovenska aj Rumunsko, Bulharsko a Maďarsko v spolupráci s EÚ. Projekt má nadviazať na rusko-turecký tok plynu, ktorý sa má začať realizovať v roku 2016. "Každá vláda na Slovensku musí mať zodpovednosť zabezpečiť, aby tranzitná rúra nezostala nikdy prázdna," dodal Fico.

Predsedovia vlád zároveň poukázali na výrazný prepad vzájomného obchodu Ruska a Slovenska približne o pätinu. Pomôcť naštartovať novú kvalitu obchodných a hospodárskych vzťahov mala práve končiaca sa dvojdňová návšteva Fica so slovenskou delegáciou v Moskve. Podnikatelia a zástupcovia štátnych inštitúcií dnes podpísali s ruskou stranou viacero dohôd o spolupráci v oblasti pôdohospodárstva, dopravy, cestovného ruchu či vedy a výskumu.

Fico sa s Medvedevom rozprával aj o spolupráci v jadrovej energetike. Po dokončení 3. a 4. bloku elektrárne v Mochovciach bude podľa neho na Slovensku fungovať šesť reaktorov ruskej výroby, z ktorých štyri sú považované za najbezpečnejšie v Európe. V otázke cyklotrónového centra Slovensko požiadalo Rusko, aby navrhlo možné využitie technologického zariadenia na jeho území.

Medvedev: Ak EÚ predĺži
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu