Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sieť pri voľbe šéfa NKÚ stojí za Žilinkom, jej poslanci ale nesúhlasia: Je to celé v réžii Smeru!

Maroš Žilinka
Maroš Žilinka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Strana Sieť podporuje prokurátora Maroša Žilinku za predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Členovia strany a poslanci Miroslav Beblavý a Martin Fedor však hlasovať v tajnej voľbe nebudú. Považujú ju totiž iba za tragikomédiu režírovanú vládnym Smerom-SD.

Maroš Žilinka, ktorého nominovalo KDH s podporou 60 opozičných poslancov, by bol podľa Siete dobrý šéf NKÚ. "Má nespochybniteľný morálny a odborný profil a je zárukou, že tento post bude obsadený kompetentnou osobou," píše Sieť vo svojom stanovisku. Predseda strany Radoslav Procházka zdôrazňuje, že jeho poslanci nebudú robiť komparz v predstavení Smeru-SD.

"Vládna strana nepotrebuje na čele NKÚ dozorcu, ale spolupáchateľa," myslí si Procházka, podľa ktorého je nedôstojné, aby ktokoľvek z opozície robil v smeráckom divadle kulisáka". Procházka je presvedčený, že Smer-SD si chce zjavne vybrať človeka, ktorému už premiér prejavil svoje sympatie a ktorý má preto najväčšiu šancu stať sa "spolupáchateľom vládnej strany".

Ani podpredseda Siete a poslanec Miroslav Beblavý nevidí dôvod podporovať toto divadlo a zúčastňovať sa na ňom. "Slovensko potrebuje najvyššieho kontrolóra, ktorý bude nezávislým, odborne zdatným a nebojácnym strážnym psom našich spoločných peňazí. Dnes je však zjavné, že toto nie je filozofiou Smeru," povedal.

Poslanec Martin Fedor si tiež myslí, že voľba predsedu NKÚ sa opäť stala politickým bojiskom. "V neprehľadnom súboji starých politických strán úplne zaniká dôležitosť podstaty fungovania predsedu NKÚ, ako aj diskusia o nevyhnutných predpokladoch kandidáta, ktorý by nemal mať nálepku zákulisných politických intríg," uviedol Fedor.

Diskusia k voľbe nového šéfa NKÚ sa začne dnes v parlamente o 14. hodine. Samotné tajné hlasovanie je naplánované po 17. hodine. O post predsedu NKÚ sa uchádzajú traja nominanti. Maroša Žilinku, prokurátora a bývalého štátneho tajomníka na ministerstve vnútra za vlády Ivety Radičovej, nominovalo KDH, podporu má u 60 opozičných poslancov.

Henrietu Crkoňovú, bývalú vedúcu služobného úradu na ministerstve školstva za vlády Smeru-SD, navrhli poslanci Marián Kvasnička (nezaradený) a Štefan Kuffa (OĽaNO). Karola Mitríka, bývalého šéfa SIS, navrhol šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo. Mitríka v minulosti označil za dobrého možného kandidáta aj premiér Robert Fico (Smer-SD).

O voľbe predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR vás budeme informovať prostredníctvom on-line článku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu