Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zemetrasenie v SDKÚ po tajnom zvolení Mitríka: Strana musí rozhodnúť o budúcnosti!

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ľudovít Kaník chce, aby Ústredná rada SDKÚ-DS čo najskôr zasadla a jasne povedala, či schvaľuje konanie predsedu strany Pavla Freša v prípade voľby šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, alebo nie. Ústredná rada by podľa Kaníka mala teda čo najneskôr, ešte v priebehu júna, rozhodnúť o tom, čo bude ďalej s SDKÚ-DS.

"Musíme konať rýchlo. Ústredná rada by mala buď odobriť a pochváliť konanie Pavla Freša a prihlásiť sa k tomu, že SDKÚ je odteraz pomocná strana Smeru, alebo jednoznačne odmietnuť Frešov postup," povedal Kaník, ktorý nesúhlasí s Frešovou nomináciou Karola Mitríka na šéfa NKÚ. Mitrík bol zvolený 82 hlasmi, podľa Kaníka je to kandidát Smeru-SD. Kaník nevylúčil, že za Mitríkovou nomináciou a zvolením je dohoda Freša s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Práve predseda vlády v minulosti označil Mitríka za dobrého kandidáta.

Kaník tvrdí, že Frešo konal v príkrom rozpore s názorom väčšiny členov SDKÚ-DS. Z viacerých regiónov sa už ozývajú kritické hlasy voči Frešovi. Rozhodnutie a vyjadrenia Pavla Freša nereprezentujú podľa Kaníka názory strany. Poslanec vidí pre SDKÚ-DS a jej voličov miesto ešte v budúcoročných parlamentných voľbách. Chce urobiť všetko pre to, aby voliči SDKÚ-DS mali koho voliť. O svojom odchode z SDKÚ-DS nehovorí. Nepovedal ani to, či vyzve na odchod Freša. Už nedávno však potvrdil, že ak by ho regióny navrhli, kandidoval by za volebného lídra strany.

Frešo dnes povedal, že je hrdý na Mitríkovu nomináciu. Je presvedčený, že NKÚ má dobrého nového šéfa. Odmieta vyjadrenia o dohode so Smerom-SD. V súvislosti s odmietavým postojom Kaníka povedal, že Prezídium SDKÚ-DS Mitríkovu nomináciu odobrilo takmer jednohlasne, proti bol len Kaník. Frešo avizoval, že keď je proti len Kaník, tak si to "doma" vyriešia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu