Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V parlamente je návrh tajnej zbrane pre policajtov: Pijani a bezdomovci majú po chlebe!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanci posunuli do druhého čítania návrh novely zákona o priestupkoch z dielne poslanca Alojza Hlinu. Týka sa neprispôsobivých občanov, najmä bezdomovcov a pijanov. Ak odmietnu zaplatiť pokutu, policajti im môžu odobrať hnuteľnú vec.

"Treba vyvrátiť mýtus, že by sa to malo týkať dopravných priestupkov. Policajti sú častokrát konfrontovaní s tým, že sú voči páchateľom priestupkov bezmocní. Ja sám som osobne niekoľkokrát videl, ako páchateľ priestupku vypísanú blokovú pokutu pred policajtom pokrčil a vyhodil. Náš priestupkový zákon je pre niektorých občanov neúčinný a oni to vedia a zneužívajú to," zdôvodňuje svoj návrh novely zákona poslanec Alojz Hlina. Podotýka, že zmena zákona sa bude týkať iba priestupkov proti verejnému poriadku a občianskemu spolunažívaniu.

"Tento návrh zákona po jeho prijatí pomôže ľuďom, ktorí sú na dennodennej báze terorizovaní neprispôsobivými občanmi, ktorí páchajú priestupky s tým vedomím, že vzhľadom na ich sociálny status je pokuta za ich priestupok nevymožiteľná,“ vysvetľuje Hlina. V praxi by to malo vyzerať tak, že ak neprispôsobivý občan pokutu nezaplatí, lebo na ňu jednoducho nemá peniaze, policajt mu bude môcť odobrať hnuteľnú vec. Hlina vysvetlil, že má na mysli najmä bezdomovcov alebo pijanov, ktorí znepríjemňujú životy slušným ľuďom. Takým, ktorí idú napr. do parku a kvôli neprispôsobivým občanom si nemajú kde sadnúť, pretože vysedávajú alebo vyspávajú na lavičkách.

"Má to preventívny rozmer. Pokiaľ budú neprispôsobiví vedieť, že im policajt môže zobrať alkohol alebo cigarety, čo je pre nich najdôležitejšie, síce neprestanú piť, ale pôjdu inde. Podarí sa tak zlepšiť situáciu na slovenských námestiach, či v parkoch z pohľadu opileckých skupín, aby s nimi nemuseli slušní ľudia prísť do kontaktu," vysvetlil Hlina.

Na najbližšej schôdzi parlamentu by sa malo rozhodnúť o prijatí alebo neprijatí Hlinovho návrhu. V priebehu januára budú ešte prebiehať konzultácie na ministerstve vnútra. Ak navrhovanú novelu zákona poslanci schvália, koncom prvého kvartálu budúceho roka by mohla vstúpiť do platnosti a byť tak účinná. "Toto určite ľuďom pomôže a tí, ktorí sú na každodennej báze terorizovaní páchateľmi priestupkov, ktorí sú nepostihnuteľní, vedia, o čom hovorím," uzavrel Hlina.  

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu