Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Paška viedol smerácku šou: Opozícia s nami nemôže súperiť, zaútočil premiér Fico

Predseda vlády SR a predseda strany Smer-SD Robert Fico počas slávnostného snemu. Zobraziť galériu (7)
Predseda vlády SR a predseda strany Smer-SD Robert Fico počas slávnostného snemu. (Zdroj: SITA)

NITRA - Slávnostnému snemu strany Smer-SD v Nitre predsedá tradične podpredseda Smeru-SD Pavol Paška. V tejto pozícii zostal aj po tom, ako sa nedávno po kauze piešťanského CT vzdal funkcie predsedu NR SR aj mandátu poslanca a odvtedy pracuje ako profesionálny podpredseda vládnej strany.

Pompézne otvorenie snemu v priestoroch Agrokomplexu, ktorý je oslavou 15. výročia založenia strany, bolo tradične spojené so svetelnou šou a štátnou hymnou SR. Predseda strany Robert Fico zožal po svojom príchode intenzívny potlesk. Ešte predtým si delegáti pozreli vystúpenie žilinského folklórneho súboru Rozsutec a niekoľkominútový videozostrih 15-ročnej činnosti a úspechov Smeru-SD.

Smer-SD má podľa podpredsedu strany Pavla Pašku na to, aby sa nemusel nechať špiniť a urážať. Ako povedal v diskusii na sneme, nie je človekom konfliktu. Delegátom popísal stretnutie v Bratislave s jedným mužom, ktorému prekáža, ak niekto uráža všetkých voličov Smeru a predstavitelia Smeru nechajú na seba kydať. Preto delegátov vyzval, aby sa bránili.

Personálne zmeny sa nechystajú. „Na takýchto snemoch sa personálne veci riešiť nezvyknú. Na to bývajú pracovné snemy,“ povedal podpredseda strany Robert Kaliňák. Podľa neho pôjde o hodnotenie pôsobenia Smeru-SD v slovenskej politike. „Za tých 15 rokov je určite čo hodnotiť. Za tých 15 rokov je mnoho vecí, ktoré sa podarili a sú nespochybniteľné. Je to otázka postavenia Slovenska vo svete. Samozrejme, budeme hovoriť aj o veciach, ktoré nemáme dotiahnuté a ktoré dotiahnuť chceme,“ povedal Kaliňák s tým, že snem je priestor pre hodnotenie i výzvy do budúcna. „V takomto duchu sa snem bude niesť. Zároveň mi to pripomína, že som o 15 rokov starší,“ dodal Kaliňák.

Paška viedol smerácku šou:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Takmer hodinový príhovor

Predseda strany Robert Fico vystúpil s príhovorom, ktorý trval približne 50 minút. Povedal v ňom okrem iného, že opozícia nevie a ani nemôže súperiť so stranou Smer-SD, pretože nemá žiadnu alternatívu, ponúka len nenávisť a za podpory mnohých médií sa snaží na dennej báze vytvoriť o Smere-SD ten najnegatívnejší obraz. Robert Fico v úvode paradoxne zablahoželal Mikulášovi Dzurindovi k dnešným meninám, potom sa na jeho meno zniesla vlna kritiky.

"Podľa opozície sú poslanci Smeru-SD čvarga a voliči Smeru-SD hlupáci. My robíme aj chyby. V celej histórii Slovenska neniesol jeden premiér a jedna strana toľko zodpovednosti. Oceňujem však, že nikto zo Smeru-SD sa nenechal vtiahnuť do opozičného programu nenávisti. To ale neznamená, že budeme ticho a rešpektovať vystrájanie opozície," uistil Fico.

Paška viedol smerácku šou:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Nenávisť prináša Dzurinda a Radičová

Podľa jeho slov je potrebné verejnosti pripomenúť, kto organizuje program nenávisti a zvoláva mítingy na uliciach. "Sú to často ľudia, ktorí boli súčasťou koalícií Mikuláša Dzurindu a Ivety Radičovej," zdôraznil a pripomenul im viaceré kauzy. Predseda Smeru-SD preto vyzval opozíciu, aby prestala dávať zbytočné návrhy na odvolanie členov vlády a aby prestala s balkanizáciou politiky. "Akými zbraňami bojuješ, takými zhynieš," odkázal Fico.

Po 15 rokoch činnosti Smeru-SD je podľa premiéra možné povedať, že táto strana tvorí základný pilier stability politického systému na Slovensku. "Protipólom stabilného Smeru-SD je atomizovaná a zdevastovaná opozícia. Vyvoláva to obavy, či existuje skutočná alternatíva," konštatoval.

Na margo najbližších parlamentných volieb poznamenal, že je na voličoch, ako sa rozhodnú. "Staviame si však otázku, či si Slovensko môže dovoliť nestabilné experimenty piatich až siedmich politických zoskupení. Smer-SD ponúka zaručenú stabilitu a predvídateľnosť rozhodnutí. Voliči v marci 2016 rozhodnú, či chcú stabilitu, alebo zlepenec, reálnu politickú alternatívu, alebo alternatívu nenávisti bez hodnotovej a programovej ponuky," povedal.

Robert Fico v záverečnom krátkom prejave vyhlásil, že Smer-SD sa nemá za čo hanbiť. „Marec 2016 bude náš,“ zdôraznil na záver Snemu Smeru-SD. Marcový termín parlamentných volieb v roku 2016 Fico na sneme spomínal viackrát, aj keď cez týždeň hovoril o možnosti podania demisie v júni 2015. „Zvláštne, že sa nikto nepýta, ako sa nám darí s nezamestnanosťou mladých a že náš rozpočet patrí do európskej špičky. Tu sú preukázateľné výsledky Smeru-SD. Nechcem ich prekryť nejakými špekuláciami,“ povedal Fico v reakcii na otázku, týkajúcu sa možnej demisie.

Paška viedol smerácku šou:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Sociálnodemokratická alternatíva

Robert Fico je presvedčený, že za 15 rokov bola zo strany vybudovaná jasná sociálnodemokratická alternatíva. "Vyhlasujem, že o sociálnej demokracii len nehovoríme, jej princípy realizujeme každý deň. Ako krajina sme v zahraničí vnímaní ako spoľahlivý a korektný partner. Hráme vo vyššej lige, aká by nám vzhľadom na veľkosť krajiny prislúchala," pochválil sa. Ako úspechy roku 2014 spomenul aj pokračujúcu konsolidáciu verejných financií či postupne prijímaný sociálny balíček.

To, že Smer-SD je po 15 rokoch "najväčšou a najsilnejšou politickou stranou na Slovensku", potvrdili podľa premiéra aj komunálne voľby. "Aj keď sme niekde stratili primátora či starostu, nálezov bolo toľko, že výsledok opozície je debakel," zopakoval.

Podľa Fica nemá jeho strana dôvod krčiť sa alebo správať defenzívne. "Nech nás to, čo sme dosiahli, vedie k aktívnemu prístupu k výzvam dnešných dní. Musíme tiež začať pracovať na programe vlastnej budúcnosti. V Smere-SD vyrastá nová generácia politikov. Peter Pellegrini vie, ako sa z asistenta poslanca stane poslanec, štátny tajomník, minister a napokon predseda slovenského parlamentu," uviedol.

Paška viedol smerácku šou:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Zlaté odznaky pre verných

Následne, tak ako každý rok, odovzdal niektorým členom stranícke vyznamenanie – zlaté odznaky. Počas programu vystúpia i hostia. Vytvorený je aj priestor na diskusiu, ktorá by mala trvať necelú hodinu. Na snem je pozvaných približne 950 hostí. Medzi nimi je aj český premiér Bohuslav Sobotka. 

Na rok 2015 navrhol premiér delegátom štyri kľúčové oblasti, kde je potrebné zabrať. V prvom prípade ide o posilnenie istôt ľudí zmiernením dopadov krízy a v rámci možností štátneho rozpočtu do marca 2015 zadefinovať druhý balík pozitívnych opatrení. Druhou oblasťou je podpora cenovej stability so zreteľom na ceny energií, treťou pokračovanie v boji s nezamestnanosťou mladých ľudí a napokon pokračovanie tlaku na rast miezd.

V závere prejavu Fico zopakoval, že na Ukrajine hrozí obrovský konflikt. Želá jej však perspektívu, je ale presvedčený, že do procesu riešenia situácie je potrebné zapojiť Rusko, bez ktorého to nejde. Na adresu sankcií voči Rusku opäť odkázal, že nič neriešia. "Rusko nemožno izolovať, je to jadrová veľmoc a významný partner," uzavrel.

Paška viedol smerácku šou:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Začiatky Smeru

Strana Smer-SD bola zaregistrovaná na Ministerstve vnútra SR 20. októbra 1999. Ustanovujúci snem strany sa konal 11. decembra 1999 v Stupave. Za predsedu si účastníci snemu zvolili Roberta Fica, ktorý sa o post uchádzal ako jediný. Zo 128 hlasov získal Fico 127, jeden bol neplatný. Snem rozhodol, že predsedníctvo bude zložené z 10 členov a schválil stanovy strany. Podľa predsedu strany, bývalého člena Strany demokratickej ľavice (SDĽ) Roberta Fica vznikol Smer z presvedčenia, že politika na Slovensku sa má robiť iným štýlom a spôsobom ako doteraz. Prvoradým programovým cieľom Smeru bolo nastolenie poriadku, spravodlivosti a stability. Smer sa nezaradil ani do ľavého, ani do pravého politického spektra. 

V roku 2004 delegáti slávnostného 5. snemu Smeru v Bratislave odsúhlasili integráciu so Sociálnodemokratickou stranou Slovenska (SDSS), Stranou demokratickej ľavice (SDĽ) a Sociálnodemokratickou alternatívou (SDA). Oficiálny názov strany je odvtedy Smer-sociálna demokracia a do loga pribudla červená socialistická ruža. V roku 2007 strana integrovala aj Ľavicový blok Jozefa Kalmana. 

Paška viedol smerácku šou:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu