Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kollár: Rozpočet na rok 2015 je rozpočtom premárnených príležitostí

Jozef Kollár
Jozef Kollár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Rok 2015 je posledným uceleným rokom vlády Roberta Fica (Smer-SD) a kabinet v ňom premrhal šancu na inovatívne reformy. Najmä v oblasti zdravotníctva, školstva či verejnej správy. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR nezaradený poslanec Jozef Kollár na margo práve prijatého rozpočtu na budúci rok.

"Jednou vetou by sme ho mohli označiť ako rozpočet premárnených príležitostí," skonštatoval. Vláda podľa neho neadresne berie peniaze všetkým a adresne ich rozdáva iba vyvoleným. "Ak hovorím, že neadresne všetkým berie, mám na mysli predovšetkým novelu zákona o dani z príjmov, ktorou vláda Roberta Fica za tri roky zoberie podnikateľom 840 miliónov eur," vyčíslil Kollár.

Zároveň podľa neho ponechaním sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na úrovni 20 % kabinet zoberie ľuďom za tri roky ďalších 730 miliónov eur. Nezaradený poslanec kritizoval aj to, že štát je podľa neho príliš drahý a je skôr potrebné výrazne znižovať jeho výdavky. Ku kritike sa pridalo aj opozičné KDH. Podľa podpredsedu strany Miloša Moravčíka je schválenie rozpočtu v aktuálnej podobe zlou správou pre ľudí. "Prinesie vyššie dane, vysoké ceny v obchodoch a nárast zadlženia. Vláda sa síce chystá ľuďom niečo dať, ale násobne viac im zoberie," domnieva sa.

Schválený rozpočet je podľa neho najhorším rozpočtom súčasnej vlády. "Všetky dane, ktoré doteraz zvýšila, zostávajú a zvyšujú sa nové," opísal. Dobrý rozpočet by mal podľa podpredsedu kresťanských demokratov namiesto zvyšovania daní znižovať predraženie nákupov vo verejnej správe a finančná pomoc by mala smerovať adresne tým, čo to potrebujú. "A nemal by zvyšovať zadlženosť občanov cez verejný dlh," dodal Moravčík.

Opozičná SaS sa domnieva, že rozpočtu niečo chýba a niečoho má zasa príliš. "V zodpovednom rozpočte by sa rátalo aj s vplyvom odvodovej úľavy. Keď sa odpustia odvody zamestnancom s malými príjmami, prinesie to výpadky v odvodoch, na ktoré rozpočet nemyslel," opísal predseda liberálov Richard Sulík.

Upozornil aj na zohľadnenie zvyšovania platov štátnych zamestnancov. "Buď nech s nimi rátajú, alebo nech ich nezvyšujú, ale v tom prípade by bolo slušné to štátnym zamestnancom oznámiť," skonštatoval. Za opatrenia navyše v rozpočte označil ponechanie sadzby DPH na úrovni 20 %, hoci predchádzajúca vláda vložila do zákona jej zníženie. Podobne za nadbytočnú považuje aj existenciu Fondu národného majetku. "Táto inštitúcia dnes už nemala existovať," dodal Sulík.

S rozpočtom nie je spokojná ani ďalšia opozičná strana, Most-Híd. Podľa jej podpredsedu Ivana Švejnu je na jednej strane pravdou, že rozpočet sa pohybuje v určitých mantineloch. Stanovila ich Európska únia a tiež zákon o rozpočtovej zodpovednosti. "Na druhej strane sú tam obrovské riziká," doplnil Švejna. A to napríklad v oblasti zdravotníctva či pri čerpaní eurofondov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu