Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Súdna rada opäť navrhne prezidentovi Gabonaiovú Hrenčukovú za sudkyňu

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident SR Andrej Kiska dostane opäť na stôl návrh na vymenovanie Judity Gabonaiovej Hrenčukovej za sudkyňu. Na svojom dnešnom zasadnutí Súdnej rady sa na tom uzniesli jej členovia.

Kiska sa koncom augusta rozhodol, že pozastaví vymenovanie Gabonaiovej Hrenčukovej. Nepozdávalo sa mu, že uspela vo výberovom konaní na Okresnom súde v Rožňave, kde pracuje jej mama ako radová sudkyňa.

Na prvé miesto vo výberovom konaní sa pritom dostala až po záverečnej ústnej časti. Prezident požiadal, aby rada jeho pochybnosti potvrdila alebo vyvrátila. Súdna rada dnes skonštatovala, že nezistila nové skutočnosti, ktoré by bránili vymenovaniu sudkyne. Boli podľa nej v tomto prípade splnené všetky stanovené podmienky. Fakt, že matka Gabonaiovej Hrenčukovej pôsobí na danom súde podľa rady nezohral v tomto prípade žiadnu úlohu, pretože ako radová sudkyňa nemala možnosť ovplyvniť výberové konanie.

„To čo urobí pán prezident je v jeho rukách,“ nechcela predsedníčka rady Jana Bajánková komentovať, ako by mal prezident postupovať. Členov súdnej rady dnes popoludní Kiska prijme. Témou ich rozhovoru by mala byť aj táto otázka.

Súdna rada mala podľa pôvodného programu dnes schváliť kritériá výberu nových sudcov, materiál však ešte nie je dopracovaný. Bajánková vysvetlila, že ťažisko je na výberových komisiách a súdna rada skúma, či boli naplnené všetky formálne hľadiská stanovené zákonom.

"Netreba zabudnúť, že vstúpili do platnosti a sú účinné previerky spôsobilosti kandidátov, tie sa vo vzťahu k vstupujúcim do systému súdnictva uplatňujú a uplatňovať budú,“ doplnila.

So stanoviskom rady sa celkom nestotožnil jej člen Ján Klučka. „Určité pochybnosti tam boli a zrejme by aj mohli pri dlhšej diskusii pretrvávať,“ komentoval výber Gabonaiovej Hrenčukovej.

Prezident po stretnutí s členmi Súdnej rady nereagoval na jej rozhodnutie opätovne mu predložiť návrh na vymenovanie Gabonaiovej Hrenčukovej. Jeho kancelária však informovala, že sa zaujímal o názor členov rady na spôsob výberu nových sudcov.

Kiska s členmi rady diskutoval o tom, ako tento proces zlepšiť, zvýšiť jeho transparentnosť tak, aby bol maximálne objektívny. „Musíme mať nespochybniteľný, náročný a objektívne fungujúci systém výberu nových ľudí v talároch,“ uviedol v tejto súvislosti.

Súdna rada a prezident sa podľa jeho kancelárie zhodli na tom, že noví sudcovia musia byť nielen morálne a odborne spôsobilí, ale musia presvedčiť o svojich kvalitách všetkých, ktorí prídu do styku s uplatňovaním súdnej moci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu