Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Štátny tajomník MZV: Budúcnosť Ukrajiny vidíme v Európe

Peter Burian
Peter Burian (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Peter Burian navštívil 16. až 17. apríla 2014 Užhorod. Cieľom cesty boli stretnutia s predstaviteľmi Zakarpatskej oblasti, zástupcami slovenskej komunity, vrátane dialógu v širšom kruhu miestnych akademických a mimovládnych kruhov.

Štátny tajomník počas stretnutí v Užhorode tlmočil trvácny záujem Slovenska o Ukrajinu ako demokratickú a prosperujúcu krajinu, s ktorou nás spája veľa spoločného, vrátane dlhodobo dobrých susedských vzťahov. V tomto smere ubezpečil o prioritách, medzi ktoré patri stabilizácia krajiny a úspech jej transformačných procesov.

"Budúcnosť Ukrajiny sme vždy chceli vidieť a vidíme v Európe. Sme pripravení vám pomôcť svojimi autentickými transformačnými skúsenosťami, či už na bilaterálnej úrovni alebo aj vo formáte V4," podčiarkol Peter Burian.

Na rokovaní s predsedom Zakarpatskej oblastnej rady Ivanom Balogom štátny tajomník okrem iného konštatoval potrebu zintenzívnenia vzájomnej spolupráce, vrátane výmen medzi našimi prihraničnými regiónmi. Vidíme tu veľký potenciál na spoluprácu. Predstavitelia Oblastnej rady opätovali záujem o zintenzívnenie spolupráce a vyjadrili pripravenosť zapojiť sa do konkrétnych projektov.

Počas stretnutia so zástupcami miestnej slovenskej komunity sa štátny tajomník živo zaujímal o jej potreby a názory na súčasnú situáciu v ich domovskej krajine. „Oceňujeme váš trpezlivý a lojálny prístup ako pevnej súčasti ukrajinskej spoločnosti. Je to správny prístup ako podporiť jej integritu,“ uviedol Peter Burian.

Prítomní Slováci vysoko ocenili podporu, ktorá sa im dostáva zo strany Slovenska a je vitálne dôležitá pre ďalšie zachovanie a rozvoj ich svojbytnosti.

Peter Burian v rámci pobytu v Užhorode navštívil tiež Centrum slovenskej kultúry, kde sa zapísal do pamätnej knihy. V priestoroch 4. všeobecnovzdelávacej školy sa oboznámil s výukou žiakov v slovenskom jazyku a poďakoval vedeniu školy a učiteľskému zboru za ich odovzdanú prácu.

Štátny tajomník počas návštevy absolvoval aj stretnutie s miestnymi podnikateľmi. Na 13. mája je v Užhorode plánovaná konferencia na podporu hospodárstva Zakarpatskej oblasti za účasti slovenských a ukrajinských podnikateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu