Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Strana demokratického Slovenska začala kampaň do eurovolieb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NITRA – Viac ako dve stovky funkcionárov a regionálnych členov Strany demokratického Slovenska (SDS) sa dnes v Nitre zišli na programovej konferencii, ktorá zároveň aj odštartovala kampaň pre voľby do Európskeho parlamentu (EP).

Podľa slov predsedu SDS Sergeja Kozlíka sa strane od jej ustanovenia 8. marca 2014 podarilo vytvoriť organizačnú štruktúru, ktorá pokrýva 80 percent regiónov Slovenska. Ako pripomenul, SDS má už viac ako 1500 členov.

„To výrazne prevyšuje členské základne väčšiny strán, aj tých parlamentných. I dnes sme zaevidovali niekoľko stoviek nových prihlášok. Dôraz ale nekladieme na počty, ale na to, aby šlo o aktívnych členov,“ konštatoval Kozlík.

Strana chce pôsobiť v stredoľavom spektre, v priestore, kde dnes pôsobí strana Smer-SD. Ako zdôraznil Kozlík, SDS chce byť alternatívou Smeru. „Budeme dôraznejší v tom stredoľavom zameraní. Tie základné tézy sú, že štát by mal byť podstatne lepšie a efektívnejšie organizovaný. Oveľa lepšie a vo väčšej miere by sa mal štát zamerať na využitie domáceho potenciálu. Či už je to pracovná sila, pôda, prírodné podmienky, danosti krajiny, silnejšia koncentrácia na podporu malého a stredného podnikania a živnostníkov,“ uviedol. 

Nemalý počet členov novej strany sú bývalí členovia zaniknutého Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS). Podľa Kozlíka však v žiadnom prípade nemožno SDS vnímať ako nástupnícku stranu po HZDS.

„My nerobíme rekonštrukciu schátraného domu, ale staviame nový dom. Áno máme členov, ktorí boli v HZDS, ale máme aj veľa nových aj mladých ľudí, ktorí boli doteraz nestraníci,“ povedal Kozlík.

Súčasnou prioritou strany je úspech vo voľbách do Európskeho parlamentu. Líderkou kandidátky je bývalá poslankyňa za HZDS Irena Belohorská, dvojkou je Kozlík. Celkovo ponúka SDS 13 kandidátov. Myšlienka, že úspech v Európskej únii sa začína doma na Slovensku, má byť podľa Kozlíka heslom kampane SDS.

„My sme tou politickou stranou, ktorá sa bude snažiť, aby sme v Európe otvorili tie otázky, ktoré slovenský občan potrebuje riešiť. Aby sme sa vedeli nájsť v zdravotníctve, v školstve... Aby tie podmienky boli primerané alebo aspoň približne také ako v krajinách vyspelej Európy. Musíme hľadať podporu v Európskej únii, aby sme pomohli požiadavkám nášho obyvateľstva, aby sa tam vedeli presadiť aj slovenské programy a aby sme zase naopak mohli použiť programy z Európy na zmenu situácie na Slovensku,“ uviedla Belohorská. 

Ako v súvislosti s eurovoľbami pripomenula, už na budúci týždeň by mali SDS v Ríme prijať do Európskej demokratickej strany. „Takže, tá spolupráca aj v rámci Európskeho parlamentu by bola krytá touto politickou stranou, ktorá zodpovedá tomu spektru, kde sa my pohybujeme,“ dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu