Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Referendum v Litve o zákaze predaja pôdy cudzincom sa skončilo fiaskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VILNIUS - Nedeľňajšie litovské referendum o zákaze predaja pôdy zahraničným investorom sa skončilo neúspechom.

Tamojšia volebná komisia v nedeľu večer totiž potvrdila rekordne nízku, menej ako 15-percentnú účasť. Hlasovanie by bolo právoplatné iba v prípade, ak by voliť prišlo minimálne 50 percent spomedzi viac ako 2,5 milióna oprávnených voličov.

Plebiscit bol reakciou na koniec desať rokov trvajúceho prechodného obdobia schváleného EÚ a parlament ho vypísal po odovzdaní petície s 300-tisíc podpismi. Signatári prostredníctvom nej vyslovili obavy pred zvyšovaním cien pozemkov. Súčasťou nedeľňajšieho referenda v pobaltskej krajine bola aj otázka zníženia počtu podpisov potrebných na vypísanie ľudového hlasovania z aktuálnych 300-tisíc na stotisíc.

Zákaz predaja pozemkov cudzincom vošiel do platnosti v roku 2004 po vstupe Litvy do EÚ. Pôvodné sedemročné moratórium predlžili o ďalšie tri roky. Prípadný súhlas s obnovením zákazu by však bol v rozpore s nariadeniami EÚ o voľnom toku kapitálu. Proti plebiscitu sa vyslovila vláda aj opozícia s argumentom prijatia dostatočných právnych záruk pred zneužívaním.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu