Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Návrh o nadobúdaní pôdy prešiel do druhého čítania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozíciou kritizovaný návrh zákona o nadobúdaní poľnohospodárskeho pozemku posunul dnes parlament do druhého čítania.

"Keď chceme urobiť reformu, a keď chceme zabezpečiť, aby skutočne tá pôda nás aj na ďalšie desaťročia živila, dajme predkupné právo, dajme prednosť tým pri nakúpe, ktorí tú pôdu budú skutočne aj obhospodarovať," povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek. Na margo kritiky opozičných poslancov zároveň dodal, že s výnimkou Holandska a Českej republiky, všetky štáty EÚ majú regulovaný a veľmi prísny trh s poľnohospodárskou pôdou.

"Nie je vôbec pravda, že Slovensko robí nejaký reštrikčný model pri nákupe pôdy, my sme len urobili kompiláciu systémov, ktoré existujú v rámci členských štátov EÚ," podotkol Jahnátek.

Nadobúdať pôdu by mali podľa návrhu zákona zásadne osoby, ktoré vykonávajú poľnohospodársku výrobu ako podnikanie podľa Obchodného zákonníka najmenej tri roky v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza alebo v obci susediacej s touto obcou. Nadobúdateľ musí tiež mať v prípade, že je fyzická osoba, právoplatný pobyt na území SR minimálne desať rokov a rovnako tak právnická osoba musí mať registráciu na našom území minimálne desať rokov.

Nezaradený poslanec Alojz Hlina avizoval, že sa pokúsi presadiť pozmeňovací návrh, podľa ktorého by sa pri prevodoch poľnohospodárskej pôdy, ak je hodnota transakcie vyššia ako jeden milión eur, doložilo potvrdenie o legálnosti nadobudnutia finančných prostriedkov.

"Toto, čo predkladá pán minister pôdohospodárstva, je taká katastrofa až to praští. Na tomto vládnom návrhu zákona nie je dobré a prijateľné absolútne nič, zhola nič," povedal podpredseda strany SaS Ľubomír Galko s tým, že ak návrh zákona prejde v predkladanej podobe, tak sa SaS zasadí o to, aby skončil na ústavnom súde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu