Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Rafaj: SNS je sklamaná z kozmetického návrhu zákona o ochrane pôdy

Rafael Rafaj
Rafael Rafaj

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) je sklamaná z vlažného prístupu rezortu pôdohospodárstva k ochrane slovenskej pôdy pred jej nadobúdaním cudzincami.

"Vláda pod tlakom na poslednú chvíľu v zrýchlenom konaní prijíma kozmetický a kontroverzný návrh, pričom spôsobila minimálne mesačné eldorádo, v ktorom pripravení cudzinci pôdu lacno skúpia," vyhlásil prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

Vláda týmto zákonom podľa neho paradoxne nechráni slovenskú pôdu pred cudzincami, ale po 1. septembri sťaží kúpu poľnohospodárskej pôdy nad 2000 štvorcových metrov vlastným občanom. Zákon podľa Rafaja nerieši skutočnosť, že od 1. mája skončí prechodné obdobie dohodnuté s EÚ a slovenskú pôdu môžu voľne kupovať aj cudzie fyzické osoby.

Podľa SNS v zákone malo byť jasne stanovené obmedzenie kúpy pôdy cudzincami až do doby, kým sa na Slovensku nevyrovnajú mzdy k priemeru v únii. "Vláda mala súčasne uskutočniť zmeny v Ústave SR v oblasti vlastníctva a v prospech ochrany pôdy, jej definície ako spoločného národného a kultúrneho dedičstva občanov štátu a budúcich generácií Slovákov," uzatvára Rafaj.

Návrh zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku dnes schválila vláda. Teraz sa ním bude zaoberať Národná rada (NR) SR, pravdepodobne v skrátenom legislatívnom konaní na svojej najbližšej schôdzi v máji. Zákon má byť účinný od 1. septembra tohto roka.

"Prednostné právo na odkúpenie budú mať družstvá, agropodniky a samostatne hospodáriaci roľníci v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza," priblížil návrh hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Peter Hajnala. Ak títo záujem o pôdu neprejavia, právo na jej odkúpenie budú mať osoby podnikajúce alebo pracujúce v poľnohospodárstve v susediacej obci, následne aj z inej oblasti.

Pokiaľ o prevod poľnohospodárskeho pozemku za cenu požadovanú prevádzajúcim neprejaví záujem žiaden z takto určených subjekt, bude môcť pozemok nadobudnúť ktokoľvek.

Nadobúdať poľnohospodársky pozemok do vlastníctva nebude môcť štát, občan štátu, fyzická osoba s pobytom alebo právnická osoba so sídlom v štáte, ktorého právny poriadok rovnako neumožňuje nadobúdať vlastníctvo k poľnohospodárskemu pozemku osobám zo SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu