Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Matovič vyzval policajtov konať: V rómskych osadách hrozí kupovanie hlasov!

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V rómskych osadách po Slovensku sa opäť pohybujú ľudia, ktorí tam chodia zvyčajne vtedy, keď sa hromadne kupujú rómske hlasy. Na dnešnom brífingu na to upozornil líder OĽaNO Igor Matovič.

"V prvom kole prezidentských volieb boli Rómovia z osád málo voliť, zrejme ich nikto nemotivoval. Ak v tomto kole zrazu bude ich účasť vo voľbách obrovská, všetci zbadáme, kto si ich hlasy kupoval a rozhodol sa zneužiť ich chudobu. V osadách býva viac ako 100.000 ľudí. Ak budú motivovaní tak, ako ich zvyčajne motivuje jedna politická strana, môžu rozhodnúť voľby. Verím, že k tomu nepríde," povedal Matovič.

Šéf obyčajných zároveň vyzval všetkých, ktorým záleží, aby boli voľby demokratické, aby pozerali na prsty pri sčítavaní hlasov a všímali si rómske osady a ak by videli, že ľudia zrazu hromadne voliť idú, aby na to upozornili orgány činné v trestnom konaní.

Poslanec OĽaNO a splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák apeloval na kandidátov na prezidenta a ich volebné tímy, aby nezneužívali chudobu a slabé právne vedomie Rómov.

"Slovensko si nezaslúži mať podlého prezidenta, ktorý podlým spôsobom získa výhru," tvrdí.

Matovič priznáva, že zatiaľ dôkazy nemá, má len informácie o pohybe osôb kupujúcich hlasy.

"Dôkazy musí zabezpečiť polícia. Ak si v sobotu (29.3.) nebude zakrývať oči, dôkazy mať bude. Týmto políciu upozorňujeme," myslí si. Zároveň poukázal na príklad najväčšej rómskej osady v Jarovniciach. "Stačí sa pozrieť, ktorý kandidát tam mal obrovskú podporu vo voľbách do samosprávnych krajov. Je to veľmi podozrivé, že Rómovia boli v krajských voľbách hromadne voliť kandidáta Smeru-SD Petra Chudíka a zrazu teraz v prezidentských voľbách voliť neboli. Ako je to možné?" pýtal sa.

Predstavitelia OĽaNO zároveň vyhlásili, že vo voľbách podporujú Andreja Kisku. "V sobotu môžme rozhodnúť medzi tým, či si zvolíme nádej, alebo potvrdíme totalitu.My sme za nádej, ktorú pre nás predstavuje Andrej Kiska. Obávame sa, že ak Smer-SD získa aj tento post, nastúpi doba totality. Nikto, kto bol v novembri '89 na námestí, netúži po tom, aby sme sa takto hlboko prepadli späť," dodal Matovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu