Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Takto trávia Vianoce Kaníkovci: Bohatá večera a množstvo tradícií

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V rodine poslanca NR SR (SDKÚ-DS) Ľudovíta Kaníka zachovávajú na Vianoce množstvo tradícií, pretože pochádzajú z rôznych kútov Slovenska. Ako povedal, z týchto dôvodov má večera veľa chodov.

„Otec pochádza z Oravy, mama z Humenného, žena od Michaloviec. Ja som vyrástol v Hnúšti. Takže na večeru máme aj oplátky s medom a cesnakom, kapustnicu, bobáľky s makom a kapustou, šošovicu, potom kapra a na záver rozkrajujeme jablká,“ povedal. Jedlá pripravujú u Kaníka ženy. On so synom ide predpoludním do lesa po imelo. „Niekedy sme chodili všetci po vetvičky do lesa, ale to už manželka zrušila,“ povedal. Následne zdobia stromček.

Pod obrus na štredrovečernom stole dávajú rybie šupinky. „Jeden zvyk máme špecifický. Otec ho doniesol z Oravy. Nikto sa pri večeri nesmie rukami oprieť o stôl, lebo by bol celý rok lenivý. Teda jeme tak, aby ruky nespočinuli na stole,“ povedal. Po rozdelení darčekov spievajú koledy. „Chcel som to vylepšiť, že stiahnem z internetu karaoke koledy, ale slovenské nie sú. Takže to nebudem môcť zrealizovať,“ dodal. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu