Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zvolenská požiadala o odvolanie prednostky: Vymazala informácie zo zdravotnej karty!

Zuzana Zvolenská
Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská dnes požiadala dekanku Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre o okamžité odvolanie prednostky Kliniky novorodencov, detí a dorastu Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nitre Aleny Ďurišovej z funkcie pre kauzu vymazania informácií zo zdravotnej dokumentácie pacienta.

Dnes o tom informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Komisia ministerstva dnes totiž podľa Čižmárikovej ukončila dohľad na diaľku jedného z bodov podnetu piatich lekárov z detského oddelenia nemocnice.

"Šetrenie sa týkalo úpravy zdravotnej dokumentácie. Z predložených dokumentov a informácií, ktoré ministerstvu zdravotníctva podal riaditeľ FNsP Nitra Jozej Valocký, vyplýva, že prednostka novorodeneckej kliniky Alena Ďurišová svojím konaním porušila zákon o zdravotnej starostlivosti," povedala Čižmáriková. Ministerstvo zdravotníctva ani riaditeľ nemocnice však podľa Čižmárikovej Ďurišovú odvolať nemôžu, keďže vymenovanie, ako aj odvolanie prednostov je plne v kompetencii univerzít.

"Ďalšie body sťažnosti piatich lekárov z detského oddelenia FNsP Nitra budú ďalej predmetom šetrenia komisie ministerstva," ukončila Čižmáriková.

Na zabielenie dôležitých údajov v zdravotnej dokumentácii pacienta pred časom poukázala pediatrička z kliniky Zuzana Pechočiaková. Krátko nato ju vedenie nemocnice presunulo z lôžkového oddelenia na príjmovú ambulanciu. Vysťahovali ju z lekárskej izby, na ktorej vymenili zámok, okresali jej ordinačné hodiny na detskej reumatologickej ambulancii a odobrali jej osobný príplatok.

Lekárky sa zastala Slovenská lekárska komora aj Lekárske odborové združenie. Riaditeľ nemocnice v Nitre Valocký v kauze vymazania informácií zo zdravotnej dokumentácie argumentoval tým, že údaje úplne nezmizli. Potvrdil, že prednostka Kliniky novorodencov, detí a dorastu Alena Ďurišová urobila v záznamoch novorodenca úpravu, „avšak údaje z chorobopisu neboli odstránené, pretože sa nachádzajú aj v prijímacej správe z 10. mája.“

Ako napísal, keď sa prijíma dieťa do ústavnej starostlivosti, prijímací lekár má možnosť preštudovať všetky zdravotné dokumentácie, „z čoho vyplýva, že bude mať k dispozícii kompletnú anamnézu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu