Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nitrianska poslankyňa varuje: Nemocnicu chcú sprivatizovať

Ľubica Burdová
Ľubica Burdová (Zdroj: SITA)

NITRA – O snahe o privatizáciu nemocníc Nitrianskeho samosprávneho kraja hovorí krajská poslankyňa Ľubica Burdová (nezávislá). Na októbrovom zastupiteľstve poukázala na to, že ešte v novembri 2011 navštívili nemocnice Levice a Topoľčany zástupcovia dvoch finančných skupín, ktorí si boli preveriť ich ekonomickú kondíciu. Dozvedela sa o tom až dodatočne.

„Prečo o tom poslanci neboli informovaní a aký bol výstup z tejto návštevy,“ pýtala sa na zastupiteľstve Burdová. Zároveň tvrdí, že predseda kraja Milan Belica a riaditeľka krajskej neziskovky riadiacej nemocnice Marta Eckhardtová podpísali s finančnými skupinami dohodu o zachovaní mlčanlivosti. Eckhardtová svoj podpis potvrdila, Belica to rezolútne poprel. Tvrdí, že originál takéhoto dokumentu neexistuje a plánuje podniknúť právne kroky. „Bol som z rôznych vecí obvinený, ale nič z toho nie je pravda. Nejaké nahrávky druhej strane teraz nebudem robiť, ja mám dostatok dôkazov na to, aby som to vedel vyvrátiť. Treba vyzvať druhú stranu, aby predložila originálne dokumenty,“ povedal. Bližšie to komentovať nechcel s odôvodnením, že to musí riešiť inou cestou.

Eckhardtová potvrdila, že koncom roka 2011 navštívili nemocnice expertné skupiny spoločností Penta a Agel SK, ktoré si tu robili analýzu hospodárenia nemocníc. Pôvodne mala záujem aj Unifarma, tá ale nakoniec neprišla. Burdová médiám predložila čiernobielu kópiu dohody o zachovaní mlčanlivosti. Je na nej dátum 30. november 2011 a tri podpisy – Belicu, Eckhardtovej a Viktora Dudáša ako riaditeľa Agel SK, a.s. Takáto zmluva podľa Burdovej bola aj v prípade Penty. 

Eckhardtová povedala, že dohodu dostala na podpis na základe príkazu vtedajšieho riaditeľa Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja Petra Nagya. „Ja som zmluvu podpísala, ale pokiaľ viem, potom ju už nepodpísal nikto, pretože pán predseda ju jednoznačne podpísať odmietol,“ skonštatovala. Zmluva nebola ani zverejnená v registri zmlúv a nenadobudla účinnosť. Na základe pokynu vtedajšieho riaditeľa úradu kraja Petra Nagya ukázala Eckhardtová expertným skupinám priestory nemocníc a poskytla im ekonomické a účtovné údaje o hospodárení. „Neviem o tom, že by sa nejakým ďalším spôsobom potom rokovalo s týmito záujemcami,“ dodala. Burdová je naopak presvedčená, že záujem o privatizáciu stále pretrváva. „Je to finančne veľmi zaujímavý rezort a navyše sú to nemocnice, ktoré nie sú zadlžené,“ zdôvodnila. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu