Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Komentár Alojza Hlinu: Keď J&T potrebuje na benzín do helikoptéry

Alojz Hlina počas symbolického 24 hodinového okupačného štrajku pred ministerstvom spravodlivosti
Alojz Hlina počas symbolického 24 hodinového okupačného štrajku pred ministerstvom spravodlivosti (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Chlapci od J&T robia s našou vládou veľké „dealy“ ako SPP. No neohrdnú i malým prilepšením. Aj oligarchovia majú starosti so stúpajúcimi cenami, prevádzka letového parku J&T je dosť nákladná a preto ich ekonomické oddelenie dostalo za úlohu sanovať náklady.

Nenapadlo nikoho nič lepšie ako zavolať Janovi na dopravu, či s tým nevie pomôcť. Jano z dopravy zapojil mozgový trust plus elitu sústredenú okolo neho, aby niečo vymysleli.

Vymysleli.

Do parlamentu Ján Počiatek z Ministerstva dopravy prináša novelu Zákona o podpore cestovného ruchu.

O čo ide v tomto zákone? Aby to nebolo také okaté, že zmyslom zmeny je pomôcť chlapcom sanovať náklady na prevádzku ich vrtuľníka, prezentuje sa ako zmena Zákona o podpore cestovného ruchu, v rámci ktorej dochádza napríklad aj k tejto veľkej zmene:

Zákon č. 91/2010 Z. z. o podpore cestovného ruchu v znení zákona č. 556/2010 Z. z. a zákona č. 386/2011 Z. z. sa mení a dopĺňa takto:

Slová „turisticko-informačná kancelária“ vo všetkých tvaroch sa v celom texte zákona nahrádzajú slovami „turistické informačné centrum“ v príslušnom tvare.

No uznajte,  nie je to krásne takú významnú zmenu vykonať? Turisticko-informačná kancelária sa mení na turistické informačné centrum.

Malebné. Slúži to však len na zmätenie obyvateľstva.   

Zmyslom predloženia zákona je vloženie odstavca o účelovej dotácii, ktorá má pomôcť najmä chlapcom z J&T. Skutočným zámerom zmeny tohto zákona je nasledovné ustanovenie:

Ak v hoteli prespí turista, ktorý nie je zo Schengenského priestoru viac ako 5 nocí, prevádzkovateľ hotela dostane 35 EUR dotáciu na každého takého turistu.

Ako to pomôže nášmu cestovnému ruchu?

Nijako. Len chlapcom z J&T to pomôže a pripusťme, ešte možno zopár hoteliérom, ktorí prevádzkujú luxusné hotely to prispeje trochu do kasičky.

Analyzujme: Kto je tento typ turistu?

Človek pochádzajúci z nonschengenského priestoru ak je turista, je zväčša turista, ktorý je dosť solventný a býva v špičkových hoteloch alebo je to človek super chudobný a býva v utečeneckých táboroch a podobne. V našich podmienkach sú to väčšinou bohatí turisti z bývalého sovietského zväzu, ktorí idú lyžovať do Vysokých, resp. Nízkych Tatier. V malej miere sú to turisti z Blízkeho východu, ktorí prídu do Piešťan.

 Takže Slovenská republika v zastúpení stranou SMER sa rozhodla z daní našich občanov podporiť hotely, ktoré ubytovávajú bohatú klientelu, ktorej je v zásade úplne jedno, koľko čo stojí. A na Slovensko prídu alebo neprídu. A to či, 35 EUR skončí na kohosi účte ich trápi asi tak, ako mňa, čo prezieravý politik SMER-u M. Číž nakúpil v rakúskych potravinách. 

Čo sme to za krajinu, keď takto na mieru šijeme zákony?

Ak by niekto skutočne chcel pomôcť cestovnému ruchu, tak by urobil napríklad projekt podpory pre našich občanov, ktorí by dovolenkovali na Slovensku /napríklad aj tých 5 dní/. Po preukázaní zaplateného účtu za ubytovanie by dostali príspevok /napríklad aj tých 35 EUR/ na ďalší pobyt na Slovensku.

Avšak pri takej podpore cestovného ruchu by nebola garancia, že cca 70% z celkovej sumy dotácie skončí na účtoch chlapcov z J&T. V takomto prípade by totižto peniaze z daní nás všetkých pomohli aj iným ledva prežívajúcim malým hoteliérom, prevádzkovateľom malých penziónov a to by sa niekomu nemuselo páčiť.

Čo je toto za krajinu?

Nebude dlho trvať a Ján Počiatek príde do parlamentu so zákonom, že každý občan Slovenska bude musieť povinne utratiť v zariadeniach J&T ročne minimálne 50EUR. Absurdné?

Verte, že už sa na tom pracuje, ale samozrejme, bude sa to realizovať cez štátny rozpočet. V konečnom dôsledku to bude to isté, ako keby každý z nás tých 50 EUR u nich minul.

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu