Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šou sa môže začať: Hlina podal trestné oznámenie na Martvoňa

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nezaradený poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina podal dnes na generálnej prokuratúre na poslanca Smeru-SD Antona Martvoňa trestné oznámenie za vydieranie. Dopustiť sa ho mal, keď vyhlásil, že na Hlinu nepodá trestné oznámenie, ak sa mu ospravedlní za fyzický útok v rokovacej sále.

"Nenechám sa zastrašiť a už vôbec nie vydierať," zdôraznil Hlina. Nezaradený poslanec tvrdí, že zákon v parlamente porušil Martvoň a nie on. "Ak niekto porušuje zákon, Martvoň počas incidentu v parlamente dokonca dva, musí si byť vedomý toho, že sa môže stretnúť s občanom, ktorý si bude plniť svoju občiansku povinnosť a takému konaniu zabraňovať," povedal v súvislosti s útokom na Martvoňa.

Hlina poslanca Smeru-SD napadol za výrok, že zbohatol na nalievaní alkoholu neplnoletým vo svojom podniku. Chytil Martvoňa pod krk a kričal, aby sa mu pozeral do očí. "Sotil do mňa, spadol som medzi stoličky a vyhrážal sa mi," opísal incident Martvoň, ktorý útočníkovi atak neopätoval. Hlina tvrdil, že poslanca Smeru-SD nenapadol.

"Keby som ho napadol, ležal by na áre," povedal. Dodal, že Martvoň žije vo svete, kde môže urážať a pokorovať ženy. "V mojom svete, keď muž urazí muža, tak si koleduje," uzavrel Hlina.

Neskôr sa za svoje konanie verejne ospravedlnil všetkým poslancom, okrem Martvoňa. Jemu sa ospravedlniť odmieta a povzbudzuje ho, aby nebol zbabelý a konečne avizované trestné oznámenie podal. "Vyzývam ho tiež, aby to isté, čo mi povedal v sále, povedal aj mimo nej," povedal. Podľa Hlinu Martvoň nikdy nezopakuje tvrdenie o jeho osobe mimo sály parlamentu. "Lebo vie, že je to klamstvo a len zákerne zneužíva svoju imunitu poslanca na výroky," vysvetlil Hlina.

Martvoň má tiež pripravené svoje trestné oznámenia na Hlinu. Doteraz ho nepodal, nemieni však s tým už váhať. "Už nemám nad čím rozmýšľať. Doteraz som uvažoval, či v prípade útoku išlo u pána Hlinu o skratové konanie alebo úmysel. Po jeho podaní som si istý, že ma napadol úmyselne a že sa mi poslanec Hlina snaží dlhodobo škodiť," reagoval na podanie Martvoň.

Svoje podanie na Hlinu plánoval doplniť, keďže sa podľa neho Hlina dopustil ohovárania. Hlina podľa Martvoňa klamal, keď označil jeho otca za tzv. šéfa pozemkového úradu na Orave. "Čo nie je pravda," zdôraznil Martvoň.

Rovnako odmieta tvrdenia, že otcovi v kariére pomohol on a tiež celý blog Hlinu, v ktorom sa téme nezaradený poslanec venuje. "Celý blog Hlinu vnímam ako zákerné a krivé ohováranie, ktoré bude dôvodom na doplnenie mnou už skôr podaného prvého trestného oznámenia na pána Hlinu," uviedol Martvoň.

Poslanec Smeru-SD pripomenul niekdajší spor medzi Hlinom a spisovateľom Michalom Hvoreckým, ktorého Hlina vyzval, aby sa mu ospravedlnil za kritický článok o ňom, inak ho zažaluje. "Zjavne už na tieto svoje vyjadrenia zabudol," poznamenal na Hlinovu adresu Martvoň.

Spor medzi poslancami už trvá niekoľko mesiacov. Fyzickým útokom Hlinu na Martvoňa sa zaoberal aj Mandátový a imunitný výbor NR SR. Dospel k záveru, že je stav legislatívnej núdze a Hlinovo konanie potrestať nevie. Zároveň sa mal aj v tejto veci meniť rokovací poriadok NR SR, napríklad zavedením parlamentnej stráže. Keďže sa parlamentné strany nedokázali zhodnúť, od zmien sa ustúpilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu