Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MŽP chce zlepšiť kanalizáciu a zásobovanie pitnou vodou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) plánuje predložiť Európskej komisii na schválenie v rámci operačného programu Životné prostredie materiál pod názvom Zásobovanie pitnou vodou a odkanalizovanie obcí v mikroregióne Bodva.

Vláda dnes na svojom rokovaní vzala tento materiál na vedomie. Predkladaný projekt je možné rozdeliť na tri hlavné aktivity. Prvou je zvýšenie kapacít čistiarní odpadových vôd v Moldave nad Bodvou a v Košiciach - Šaci, druhou je vybudovanie a rozšírenie kanalizačnej siete v šiestich obciach v okrese Košice - okolie a treťou je vybudovanie a rozšírenie vodovodných sietí v 16 obciach v okrese Košice - okolie.

Realizáciou jednotlivých aktivít projektu sa zabezpečí predovšetkým odvádzanie a čistenie odpadových vôd v súlade s požiadavkami smernice a záväzkami Slovenskej republiky voči EÚ. Takisto sa zvýši počet obyvateľov na verejnú kanalizáciu do roku 2015 z 18 657 na 28 990 a počet zásobovaných obyvateľov z verejných vodovodov z 5 028 na 12 966.

Začiatok výstavby, resp. realizácie jednotlivých aktivít je naplánovaný na august s predpokladom ukončenia stavebných prác v máji 2015. Projekt bude uvedený do trvalej prevádzky od decembra 2015. Počas výstavby bude priamo vytvorených 275 pracovných miest v očakávanej dĺžke trvania 22 mesiacov. Po ukončení výstavby sa predpokladá vytvorenie šiestich pracovných miest na plný pracovný úväzok.

Celkové rozpočtové náklady projektu s DPH sú 69 720 788,75 eur, bez DPH 58 100 657,29 eur. Projekt, ktorý so žiadosťou o potvrdenie pomoci bol predložený Európskej komisii na schválenie, spĺňa ciele Operačného programu Životné prostredie v rámci implementácie prioritnej osi 1 Integrovaná ochrana a racionálne využívanie vôd.

Projektom sa zabezpečí odvádzanie a čistenie odpadových vôd v súlade s legislatívnymi požiadavkami a tým projekt prispeje k zlepšeniu životného prostredia a natrvalo vyrieši spôsob odvádzania a čistenia odpadových vôd v projektovej oblasti.

Navyše dotknutým obyvateľom zlepší štandard bývania, prispeje k zvýšeniu ich životnej úrovne a umožní ďalší rozvoj obcí na úroveň vyspelých štátov Európskej únie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu