Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ministerstvo sa bráni: Novela vodného zákona nie je biznis!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Novela vodného zákona, ktorá prináša podmienky na prípadný vývoz vody zo Slovenska, má vraj legalizovať obchod s vodou a pomôcť lobistom.

Tvrdia to aktivisti, ktorí preto podali hromadnú pripomienku. Pod tú sa podpísalo 1600 ľudí. Kým jej iniciátori hovoria o tom, že zo slovenskej vody sa má stať biznis, envirorezort odkázal, že idú cestou konšpiračných teórií a klamstiev, bez reálnych faktov.

K pripomienke sa už uskutočnilo rozporové konanie, rozpor podľa aktivistov naďalej trvá. Myslia si, že mechanizmus povoľovania vývozu vody má biznisu s vodou zabrániť iba naoko, pričom sú údajne pripravené projekty na masívny vývoz vody.

Nepáči sa im tiež, že sa k nemu nebudú môcť vyjadrovať občania. Autori hromadnej pripomienky Elena Fatulová a Jaroslav Baran chcú preto pokračovať v zbieraní podpisov k pripomienke, napísali premiérovi Robertovi Ficovi a chcú sa obrátiť i na európske inštitúcie.

Podľa ministerstva životného prostredia (MŽP) sa aktivisti snažia navodiť dojem, že štát plánuje s vodou obchodovať alebo takýto obchod podporiť. "Je to nezmysel a zavádzanie verejnosti, skutočnosť je presne opačná. Návrh zákona totiž sleduje ochranu vodných zdrojov SR a zavedenie prísnych pravidiel pre prípadný vývoz vody za hranice. Ide o čisto preventívne ochranné opatrenie, ktoré má chrániť národné nerastné bohatstvo v podobe zásob vody. Vývoz vody ani jeho podporu štát neplánuje a nepodporuje," reagoval hovorca ministerstva Maroš Stano.

Poznamenal, že otázkou je, či záujmy verejnosti skutočne zastupujú tí, ktorí sa bránia prísnym pravidlám, obmedzeniam a transparentnému procesu a presadzujú súčasný stav, keď je možný predaj vody bez kontroly. "Subjekty, ktoré majú povolenie na odber vody, ju v súčasnosti teoreticky môžu predávať za hranice, mať z obchodu neúmerný zisk a nemusia zohľadňovať potreby regiónu a SR. Štát už v minulosti zaregistroval signály a úvahy o cezhraničnom obchode s vodou," poukázal Stano.

Priblížil, že podľa nových pravidiel by bolo možné vodu predávať ako surovinu za hranicami napríklad len v prípade, ak to výskyt, spotreba a budúci predpoklad v lokalite umožňuje a nie je potrebná pre zásobovanie pitnou vodou v danej lokalite. Aktivisti naopak tvrdia, že návrh by potreby Slovenska nezohľadňoval.

To, že sa má voda stať strategickou surovinou štátu aj z pohľadu legislatívy a jej vývoz za hranice má dostať pravidlá, odsúhlasila na vlaňajšom výjazdovom rokovaní v Gabčíkove vláda v deklarácii. Zároveň vtedy ministerstvu uložila úlohu novelizovať do konca tohto roku zákon o vodách tak, aby bola slovenská voda aj definovaná v zákone. Envirorezort má zároveň kabinetu predkladať na schválenie každý návrh na prepravu, respektíve prevod podzemnej vody cez hranice štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu