Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Lesníci nakoniec využijú výnimku na postreky v Nízkych Tatrách

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Lesníci prehodnotili svoje rozhodnutie o použití chémie v Národnom parku Nízke Tatry. Lesy SR, š.p., vo februári pôvodne oznámili, že napriek udeleniu výnimky zo strany ministerstva životného prostredia (MŽP) sa postreky realizovať nebudú. Dnes však informovali, že sa napokon využije na ochranu sadeníc v Nízkych Tatrách platné povolenie na aplikáciu prípravku Vaztak.

Ako vysvetlil hovorca podniku Vlastimil Rezek, lesníci z Odštepného závodu Liptovský Hrádok vysadili v tomto roku viac ako 1,5 milióna kusov prevažne smrekových sadeníc na celkovej ploche 587 ha. Pre zrušené verejné obstarávanie sa nepodarilo zabezpečiť ochranu týchto stromčekov proti tvrdoňovi smrekovému a lykokazovi sadenicovému voskovaním.

Preto sa sadeničky na územiach s kalamitným premnožením tohto hmyzu podľa jeho slov nezaobídu bez dodatočnej chemickej ochrany. "Na základe tejto skutočnosti a práve ukončeného monitoringu výskytu škodcov a v záujme rýchleho zabezpečenia rastu nového lesa podnik prehodnotil svoje februárové rozhodnutie," uviedol Rezek. T. j., že lesníci odstúpili od plánu použiť v Národnom parku Nízke Tatry chémiu.

"Naším zámerom bolo pôvodne ochrániť smrekové sadenice novou metódou, nanesením špeciálneho vosku. Priamy nákup tejto patentovanej technológie z Nórska však Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v druhej polovici mája zrušil, nakoľko Lesy SR podľa jeho rozhodnutia nedokázali, že tento stroj je jediný schopný zabezpečiť ochranu sadeníc a že ide o jedinú spoločnosť, ktorá by mohla takýto stroj dodať," povedala vedúca odboru usmerňovania lesníckych činností Alena Ábelová.

Vzhľadom na to, pokračoval Rezek, že ÚVO zastavil nákup pred podpisom zmluvy v prvej polovici februára a konečné rozhodnutie bolo podniku doručené 22. mája, nie je už v tejto sezóne reálne voskovací stroj a špeciálny vosk obstarať niekoľko mesiacov trvajúcou verejnou súťažou. Podnik si preto stroj zapožičal na odskúšanie, avšak v rámci finančných limitov zákona o verejnom obstarávaní mohol touto technológiou ošetriť iba 47.000 namiesto plánovaného počtu milión sadeníc. Na ochranu časti sadeníc v miestach s kalamitným premnožením škodcov preto využije tradičné metódy.

O možnosť použiť chemické prípravky bežné v poľnohospodárstve, napríklad na ochranu obilnín, viniča či ovocných stromov, požiadali Lesy SR v marci 2011. Do konečného rozhodnutia vo februári tohto roku hmyz zlikvidoval veľkú časť vysadených sadeníc a bolo potrebné niektoré plochy opätovne zalesniť, priblížil Rezek.

Povolenie na ochranu sadeníc spomínaným prípravkom, ktoré vydalo MŽP, platí pre štyri lesné celky na území lesných správ Čierny Váh, Liptovská Teplička, Javorinka a Benkovo do 30. septembra. "Pracovníci podniku v týchto dňoch dokončili mimoriadny monitoring výskytu škodcov zameraný na uvedené územia. Výsledky sú alarmujúce. Hmyz už napadol aj sadenice vysadené v apríli a máji tohto roku. Pokiaľ sa sadenice neochránia aplikáciou Vaztaku na koreňový krčok, hrozí ich opätovné vyschnutie," upozornil Rezek. Miesta s ošetrenými sadenicami budú označené tabuľkami, samotný prípravok bude zafarbený červeným potravinárskym farbivom a o aplikácii budú vyrozumení občania obcí aj vyhlásením v obecných rozhlasoch.

Lesy SR v druhej polovici februára pôvodne informovali, že výnimku určite nevyužijú. "Povoľovací proces trval tak neúmerne dlho, že na spomínaných územiach už takmer nie je čo chrániť. Podnik Lesy SR túto výnimku, aj keby sa nakoniec stala právoplatnou, určite nevyužije," povedal vtedy pre TASR hovorca podniku Rezek.

Ako poznamenal náčelník Lesoochranárskeho združenia Vlk Juraj Lukáč, splnila sa jeho februárová predpoveď, že Lesy SR sú rozhodnuté použiť pesticídy v národnom parku. "Ich vtedajšie vyhlásenia boli len snahou upokojiť verejnú mienku. Je neuveriteľné, ako tvrdošijne presadzuje podnik Lesy SR, š.p., používanie nebezpečných chemických látok - endokrinných disruptorov - priamo v srdci národného parku a v čase vrcholenia turistickej sezóny," reagoval dnes pre TASR.

Poukázal na to, že cypermetrín je dokázateľne látka poškodzujúca DNA človeka, spôsobujúca rakovinu a neplodnosť. "Pritom stačilo spracovať kalamitu iným spôsobom, šetrnejšie, nevytvárať náhle veľké holiny, podporiť prirodzenú obnovu lesa, podporiť rast pionierskych drevín a sadiť až prejde gradácia tvrdoňov. Tento spôsob lesného hospodárenia v národnom parku nemá obdobu nikde vo svete, priamo ohrozuje ľudí pohybujúcich sa v lesoch NAPANTu a je mimoriadne drahý," zhrnul.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu