Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Abrhan: Ak nechceme nechať šéfa NKÚ Smeru, musíme navrhnúť nášho kandidáta

Pavol Abrhan
Pavol Abrhan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak opozícia nechce prenechať funkciu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) vládnemu Smeru-SD, Ľudová platforma (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) musí nominovať svojho kandidáta. Myslí si to podpredseda KDH Pavol Abrhan.

Odvoláva sa na slová podpredsedníčky Národnej rady (NR) SR Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), podľa ktorej SaS po strate niekoľkých poslancov už v podstate nemá klub, a teda ani možnosť nominovať šéfa NKÚ. "V takejto situácii Ľudovej platforme nezostáva nič iné, len nominovať svojho kandidáta," povedal pre TASR Abrhan. Rokovania podľa neho stále prebiehajú. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár je presvedčený, že sa trojlístok dokáže zhodnúť na jednom mene. Strany naďalej trvajú na verejnej voľbe šéfa NKÚ.

Trojica strán už pri nominácii šéfa NKÚ nepočíta so SaS, ktorá mala podľa pôvodnej dohody šéfa NKÚ navrhovať. Liberáli ľudovcov podozrievajú zo zákulisnej dohody s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Rozhodli sa, že ak Ľudová platforma nezmení názor a nebude rešpektovať pôvodnú dohodu, SaS svojho kandidáta nenavrhne.

Ak by sa však ľudovci pre dodržanie dohody predsa len rozhodli, SaS je pripravená nominovať exposlanca Milana Laurenčíka. Pokiaľ k zmene názoru u Ľudovej platformy nedôjde, SaS sa na voľbe šéfa NKÚ nezúčastní. "Zobrali sme na vedomie, že ľudovci sa rozhodli nedodržať dohodu, ktorú sme urobili, teda, že predsedu NKÚ navrhuje SaS. Pre nás nejaká nominácia v tejto fáze preto nemá význam, nebudeme sa na tejto fraške zúčastňovať," vysvetlil Sulík.

Nového šéfa NKÚ a dvoch podpredsedov bude parlament voliť 28. mája, návrhy možno predkladať do 17. mája. Post šéfa NKÚ patrí podľa slov premiéra Fica opozícii. Doterajší dvaja kandidáti Kamil Krnáč a Vladimír Klimeš (nominanti SaS), ktorých podporovala aj Ľudová platforma, neuspeli. Na čele NKÚ je v súčasnosti presluhujúci Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému už uplynulo funkčné obdobie. Keďže nástupcu stále nemá, úrad riadi ďalej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu