Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sulík VS Kollár: Kto bude novým predsedom SaS?

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Členovia SaS v sobotu na kongrese strany v Prešove zvolia predsedu, ktorý stranu povedie najbližšie obdobie. Na funkciu sú dvaja kandidáti - súčasný predseda Richard Sulík a jeho vyzývateľ Jozef Kollár. Ani jeden sa už nechce pred kongresom vyjadrovať pred médiami. Kollár oznámil kandidatúru na predsedu strany 6. decembra.

Dôvodom jeho kandidatúry bolo, že potenciál SaS je podľa neho podstatne väčší, ako to odrážajú stagnujúce preferencie. Jeho cieľom je priviesť stranu v budúcich voľbách k dvojcifernému výsledku. „Bez zmeny lídra by bolo dosiahnutie takého výsledku utópiou,“ vyhlásil Kollár v decembri. Podľa neho je totiž každá strana personifikovaná cez svojho lídra. Pripomenul, že Richard Sulík oznámil, že nebude na predsedu strany kandidovať v roku 2017. „To už môže byť neskoro,“ konštatoval.

Sulík v decembri povedal, že sa nepoloží na koľajnice, keby nebol na kongrese strany opäť zvolený za predsedu. Tento mesiac však oznámil, že ak nevyhrá, nebude už za SaS kandidovať. „Som rád, že v Kollárovi mám silného súpera. O to viac bude pre mňa kandidatúra najvyššou prioritou. Neobávam sa tejto výzvy, považujem ju za príležitosť,“ povedal.

Sulíkov protikandidát na post straníckeho predsedu Kollár tvrdí, že Sulík niekedy používa neštandardné spôsoby. „Mám inú predstavu o robení denno-dennej politiky. Považujem ho za čestného človeka. Líšime sa tým, akými metódami treba uvádzať náš program do života," povedal Kollár. „Po raketovom úspešnom nástupe sme stratili v posledných voľbách polovicu voličov. Klesli sme z 307-tisíc na 150-tisíc, čo som označil na povolebnom kongrese za neúspech. To je akoby nám volič ukázal vztýčený ukazovák. Nechcem sa dožiť toho, aby nám raz náš volič ukázal vztýčený prostredník,“ povedal Kollár.

SaS na čele s Jozefom Kollárom podľa Sulíka podstupuje väčšie riziko, že skĺzne vo voľbách pod päťpercentnú hranicu vstupu do parlamentu. „Som najväčším garantom, že SaS bude ďalej existovať a že v roku 2016 bude mať dobrý výsledok,“ vyhlásil. Sulík sa však pýta, čo bude, keď sa v roku 2016 SaS pod vedením Kollára nedostane do parlamentu. „Čo budeme robiť? Keď v roku 2016 skončíme s deviatimi percentami a nie s jedenástimi, tak sa svet nezrúti. Ale keby sme mali skončiť so štyrmi percentami, tak to je kardinálny rozdiel, ktorý môže znamenať koniec SaS,“ zdôraznil.

Podľa Kollára Richard Sulík sám tieto obavy potvrdil, lebo on Slobodu a Solidaritu takmer k piatim percentám priviedol. „On to už raz tak v histórii dokázal, dostať stranu na päť percent a stratu 150 tisíc voličov. Máme na miskách váh na jednej strane nejakú obavu, čo bude v roku 2016, na stane druhej je neodškriepiteľný fakt, že Richard už to na päť percent takmer dotiahol,“ zdôraznil Kollár.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu