Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Stranu pre Sulíka opúšťa člen republikovej rady

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – SaS opúšťa po sobotňajšom kongrese, kde bol zvolený za predsedu strany Richard Sulík, prvý vysoký funkcionár. Stranu opúšťa člen Republikovej rady, čo je najvyšší trinásťčlenný stranícky orgán, zakladajúci člen strany a jej bývalý prešovský krajský šéf František Ksenzsigh.

Dôvodom jeho odchodu je staronový predseda. S jeho protikandidátom Jozefom Kollárom a jeho skupinou chce naďalej spolupracovať. Ako povedal Ksenzsigh, SaS je viac "hračkou" pre Richarda Sulíka ako skutočnou politickou stranou, ktorá má pokorne slúžiť a zastupovať záujmy občanov.

„Nedokážem ďalej pracovať v politickej strane, kde predseda strany označí snahy členov smerujúce k väčšej demokracii v strane za pseudodemokraciu a za ľúbivý pojem, s čím sa stotožní viac ako polovica členov. Podobne negatívne vnímam izoláciu, až úplne odcudzenie niektorých  členov strany, ale aj jej čelných predstaviteľov od problémov regiónov,“ povedal s tým, že neschopnosť vedenia strany reagovať na rozdielne potreby v regiónoch a ignorancia ich oprávnených požiadaviek, to je dnešný stav regionálnej politiky SaS.

„Predstavy vedenia strany SaS sú dnes na míle ďaleko od reality a skutočných potrieb bežných ľudí, ktorých trápia neriešené a často až neriešiteľné existenčné problémy,“

Sobotňajší kongres bol z pohľadu Ksenzsigha najdôležitejší v krátkej histórii strany. „Očakával som od neho, že znovu nasmeruje SaS na cestu, ktorá nám umožnila úžasný úspech vo voľbách v roku 2010. Bola to cesta tímovej práce a nadšenia, ktoré vychádzalo najmä z jasnej predstavy o tom, čo chceme v budúcnosti zmeniť a zlepšiť,“ konštatoval. Zároveň kritizoval, že SaS vo vláde nedokázala realizovať veľkú časť volebného programu a nasledujúce kauzy, najmä však Sasanka, ukázali aj druhú tvár predsedu  strany.

Predsedom SaS zostal po sobotňajšom kongrese Richard Sulík. Za Sulíka hlasovalo 134 delegátov a za Kollára 121 delegátov. Priebeh volieb predsedu SaS odobroval notár. Ten osvedčil, že všetko prebehlo v súlade s volebným poriadkom liberálov.

Sulík: SaS je silný tím, nestojí na jednotlivcoch

Staronovému predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi je osobne ľúto každého rozhodnutia o odchode zo strany. Ako povedal Sulík v súvislosti s odchodom člena Republikovej rady Františka Ksenzsigha, SaS je silný tím, ktorý nestojí len na jednotlivcoch.

„Dôležité je, že členská základňa SaS rastie,“ povedal s tým, že bývalým členom želá veľa osobných a pracovných úspechov. Podľa informácií agentúry SITA okrem Ksenzsigha dnes opustil rady liberálov aj jeden radový člen z Bratislavy.

Sulíkov protikandidát na post predsedu strany Jozef Kollár dnes povedal, že pred koncom roka nezaplatili niektorí členovia členské príspevky, čo znamenalo ukončenie ich členstva v SaS. Po oznámení jeho kandidatúry na predsedu 6. decembra ešte niektorí podľa neho členské zaplatili s tým, že SaS dajú ešte šancu. „Zrejme si tí ľudia povedali, že šanca bola premrhaná a rozhodli sa odísť,“ konštatoval.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu