Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Členovia SaS si dnes volia nového predsedu

Richard Sulík a Jozef Kollár Zobraziť galériu (3)
Richard Sulík a Jozef Kollár (Zdroj: SITA)

PREŠOV – Členovia SaS dnes na kongrese strany v Prešove zvolia predsedu, ktorý stranu povedie najbližšie obdobie. Na funkciu sú dvaja kandidáti - súčasný predseda Richard Sulík a jeho vyzývateľ Jozef Kollár, ktorý bol v minulom volebnom období predsedom poslaneckého klubu liberálov. Podľa stanov SaS delegátmi na kongrese sú všetci 280 členovia strany. Účasť sa očakáva vysoká.

Kongres bude bez hostí aj bez účasti médií. Za zatvorenými dverami prebehnú aj prejavy. Vrcholom má byť práve voľba predsedu SaS. Richard Sulík a Jozef Kollár dostanú priestor vystúpiť so 45 minútovým prejavom. Ani tie však novinári nebudú môcť sledovať.

Delegáti budú voliť aj troch členov trinásťčlennej republikovej rady. Podľa stanov sa končí každý rok mandát trom jej členom. Tento rok sa končí mandát poslancom NR SR Martinovi Chrenovi a Jozefovi Mihálovi, rovnako aj Jaroslavovi Sujovi. Všetci traja na funkcie kandidujú. Členom rady sa má záujem stať aj bloger Juraj Poláček, ktorý sa „preslávil“ blogom o nejasnostiach okolo smrti prezidentovho priateľa, poľovníka Michala Bobáka .

Podľa sociológa Pavla Haulíka by voliči viac na čele strany uprednostnili Kollára. Ako povedal pred časom v rozhovore, v prieskume zisťovali bez ohľadu na stranícke preferencie respondentov, kto z politikov by dokázal najlepšie viesť stranu ako jej predseda alebo predsedníčka. Za Kollára bolo 25,9 percenta opýtaných, za Sulíka 22,4 percenta. Haulík v SaS očakáva vyrovnaný súboj.

Podľa Haulíka je ten rozdiel malý a treba vidieť, že Sulík je viditeľnejšia postava ako Kollár. „Kollár sa vlastne začal zviditeľňovať až viac-menej v súvislosti s kampaňou na predsedu a zdá sa, že aj vzhľadom na postavenie Sulíka v tom širšom povedomí verejnosti, kde sa veľmi výrazne dostal medzi najneobľúbenejších politikov, tak sa zdá, že je väčšia prekážka pre rast strany ako Kollár, ktorý predsa je menej popísaná tabuľa. Jeho šanca osloviť aj iných ľudí je podľa toho väčšia ako u Sulíka,“ konštatoval Haulík.

Čo sa bude diať so SaS po predsedníckych voľbách záleží podľa Haulíka od toho, ako sa zachová ten, kto v tom súboji prehrá. „Pokiaľ by tú svoju prehru uniesol a zostal v strane, tak to môže stranu posilniť. Pokiaľ ale bude ten, kto prehrá, robiť nejaké obštrukcie alebo to, čo tu zvyčajne býva, že porazený odíde a založí si vlastnú stranu, tak v takom prípade bude mať SaS veľké problémy,“ povedal.

V Prešove členov SaS vítali dva hnedáky

Kone sa páčili všetkým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Dva hnedáky vítali delegátov kongresu SaS v metropole Šariša v Prešove. Priviedol ich miestny člen SaS Andrej Buday, ktorý chcel straníckych kolegov v meste „koňarov“ privítať koňmi. Možnosť povoziť sa však žiadny z lídrov nevyužil. „My sme koňare, je to naša prezývka. Kongres strany je významná udalosť pre Prešov, tak by sme sa mali prezentovať svojou prezývkou, ktorá patrí ku koloritu mesta,“ povedal Buday.

Kongres SaS začínal o jedenástej. Od 9:00 bola prezentácia. Medzi prvými delegátmi, ktorí prišli bol bývalý poslanec NR SR za SDKÚ-DS a neskôr za Slobodné Fórum Peter Bódy. Drvivá väčšina prichádzala až pred koncom prezentácie vrátane lídrov. Predseda SaS Richard Sulík sa v noci nezúčastnil nočných posedení liberálov po prešovských baroch. „Išiel som skoro spať. Nepodľahol som vábeniu, ako býva na našich stretnutiach, že pošpásujeme do tretej,“ povedal novinárom. Svoje šance vidí trošku lepšie ako Jozefa Kollára. V prípade volebného úspechu, ak zostane predsedom, sa bude sa snažiť, aby strana zostala jednotná.

Podľa Kollára súťaž pred voľbou predsedu bola férová a na slovenské pomery slušná. Sulíkove vyjadrenia, že má navrch, je podľa neho normálna vojenská stratégia, keď hlásia z bojiska obe strany, že vyhrávajú. „Treba si počkať. Môže rozhodnúť desať-dvanásť hlasov. Mám pocit dobre vykonanej práce v kampani,“ povedal. Ani v prípade neúspechu zo strany neodíde. „Zvládnutie boja o predsedu je testom vyzretosti strany. Som pripravený zotrvať a pracovať v SaS. Veľa bude záležať od toho, ako sa zachová víťaz. Mám podmienky, ktoré Richard pozná,“ povedal.

Poslanec NR SR Martin Poliačik verí, že na kongrese nebudú vypäté emócie. „Dúfam, že keď budeme vedieť, kto stojí v čele, sa začneme rozprávať oveľa viac, kam budeme smerovať ďalej,“ zdôraznil. Poliačik verí, že SaS bude výnimkou v testosterónových súbojoch, ktoré prebiehajú v ostatných pravicových stranách. „Sme kultivovaní rozumní ľudia, aj keď v kampani mohli emócie splanúť, po voľbách už nebude nutné ich bičovať,“ dodal.

Lucia Nicholsonová verí, že SaS z kongresu vyjde posilnená a členovia budú rešpektovať novozvoleného predsedu. „Verím, že vytvoríme taký silný tím, akým sme boli,“ povedala novinárom. Podpredseda SaS Juraj Miškov tvrdí, že hlava ho po noci nebolí. „Ťažko odhadnúť výsledok voľby predsedu. Krajcer to v eufórii noci odhadol na plus 50 hlasov pre Kollára. Výsledok bude tesný,“ dodal.

Výsledky voľby predsedu SaS budú známe približne o 16:00. Novinári zostali pred budovou prešovského PKO, kde sa koná kongres. Do budovy ich vpustia až na tlačovú besedu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu