Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Urazený Čentéš: Zmajkovičová fabuluje, chce poškodiť moju dobrú povesť

Jozef Čentéš
Jozef Čentéš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Jozef Čentéš kategoricky odmieta tvrdenia podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej, ktorá uviedla, že "Čentéš je len figúrkou v rukách bývalých vládnych politikov".

 "Uvedené tvrdenie považujem za snahu o poškodenie mojej dobrej povesti a za nepodloženú fabuláciu, ktorá je úplne mimo reality," bráni sa Jozef Čentéš v stanovisku, ktoré poskytol advokát Peter Kubina. Zmajkovičová tiež tvrdí, že Čentéš nemá morálne právo byť generálnym prokurátorom, pretože generálny prokurátor má dohliadať na zákonnú povinnosť, pričom Čentéšovou osobou boli vydieraní poslanci vtedajšej koalície. Jozef Čentéš naopak v stanovisku tvrdí, že s politikmi sa stretáva iba pracovne či oficiálne pri plnení služobných povinností prokurátora. Dodal tiež, že so žiadnymi politikmi neudržiava osobné kontakty, nie je a ani nikdy nebol záujmovo ani inak s nimi prepojený. "Nikdy som nezastával žiadnu politickú funkciu. Žiadnemu politikovi ani inej spoločensky vplyvnej osobe nie som ničím zaviazaný," povedal Čentéš.

Podľa Zmajkovičovej by mal parlament pristúpiť k voľbe nového generálneho prokurátora. Podľa nej Čentéš nebol regulárne a podľa zákona zvolený za generálneho prokurátora a prezident mal vážne dôvody ho nevymenovať. „Ústavný súd potvrdil mandát prezidentovi, že ak má dôvody na nevymenovanie, nemusí vymenovať kandidáta, ktorý bol zvolený v NR SR. Jozef Čentéš nebol regulárne a podľa zákona zvolený za generálneho prokurátora a prezident mal vážne dôvody ho nevymenovať. Preto sa akt ukončil nevymenovaním a NR SR by mala pristúpiť k voľbe nového generálneho prokurátora,“ povedala Zmajkovičová. Zároveň upozornila, že uznesenie o voľbe Čentéša zo 17. júna 2011 z 15 overovateľov podpísalo len šesť, čiže deviati poslanci zápisnicu nepodpísali. „Rukou je v nej dopísané, že žiadny z overovateľov nevzniesol námietky k priebehu voľby. Ako je potom možné, že ak nikto nevzniesol námietky, deviati zápisnicu nepodpísali?“ opýtala sa s tým, že overovatelia zrejme nepodpísali zápisnicu preto, lebo k priebehu voľby mali výhrady.

Zverejnené vyjadrenia Zmajkovičovej na tému doterajšieho nevymenovania Čentéša za generálneho prokurátora vníma sám Jozef Čentéš "ako snahu o odpútanie pozornosti od podstatnej skutočnosti, ktorou je moje zákonné zvolenie za kandidáta na vymenovanie za generálneho prokurátora SR zo 17. júna 2011, o ktorom Ústavný súd SR potvrdil, že bolo vykonané v materiálnom súlade s ústavou." Ako ďalej uvádza vo svojom stanovisku, ide tiež o odpútavanie pozornosti od toho, že v súčasnosti je vyvíjaná snaha o paralyzovanie Ústavného súdu SR vo vzťahu k rozhodovaniu o jeho osobnej sťažnosti podávaním účelových námietok predpojatosti zo strany druhého účastníka konania.

Prezident SR Ivan Gašparovič odmietol vymenovať Čentéša za generálneho prokurátora. Čentéša zvolil parlament za kandidáta na generálneho prokurátora 17. júna 2011. Prezidentovo odôvodnenie nevymenovania má deväť strán, Gašparovič v nich cituje výroky politikov, ktoré k tajnej voľbe vyslovili v rôznych médiách. Hlava štátu argumentuje, že pre voľby generálneho prokurátora bolo na ústavný súd podaných viacero oznámení. "Už len samotný výpočet a charakter týchto podaní a postavenie ich autorov dostatočne svedčia o tom, že voľba kandidáta nebola jednoznačná a že sa stala predmetom politického boja," konštatuje prezident. Kandidát zvolený za takýchto okolností je podľa neho nedôveryhodný, aj bez ohľadu na osobu, už pre spôsob, akým prebiehala voľba. Pochybnosti o tom, či je zvolený kandidát pripravený a ochotný ctiť si materiálnu podstatu práva, alebo naopak, je ochotný a pripravený jeho zmysel formálnym výkladom práva obchádzať, vzbudzuje podľa hlavy štátu aj skutočnosť, že Čentéš sa zúčastnil a bol zvolený vo voľbe vykonanej podľa zákona, ktorého účinnosť bola ústavným súdom pozastavená a ktorá bola národnou radou vykonaná s neskrývaným úmyslom výkon tohto rozhodnutia ústavného súdu zmariť. "Navyše za situácie, keď ústavný súd konal o návrhu na vyslovenie nesúladu tohto zákona s ústavou," konštatuje prezident.

Parlament zatiaľ k novej voľbe generálneho prokurátora nepristúpil. Opozícia žiadneho kandidáta navrhnúť nemieni, pretože za riadne zvoleného kandidáta považuje Jozefa Čentéša. Smer-SD zas nezískal súhlas s kandidatúrou od Jaromíra Čižnára, ktorého Rada prokurátorov označila ako najvhodnejšieho kandidáta na zvolenie za generálneho prokurátora. Čižnár má záujem počkať s prejavením súhlasu so svojou kandidatúrou, až kým ústavný súd nerozhodne o tom, či pozastaví alebo nepozastaví voľbu kandidáta na generálneho prokurátora. Návrh predbežného opatrenia je súčasťou sťažnosti, ktorú na ústavnom súde podal prezidentom nevymenovaný kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš. Ten namieta porušenie práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok a práva na zachovanie ľudskej dôstojnosti prezidentom Slovenskej republiky Ivanom Gašparovičom v súvislosti s prezidentovými argumentmi, pre ktoré ho nevymenoval za generálneho prokurátora. Sťažnosť obsahuje aj návrh na nariadenie dočasného opatrenia, aby sa v Národnej rade SR nekonala nová voľba generálneho prokurátora, kým ústavný súd nerozhodne vo veci samej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu