Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Žitňanská: Nevymenovanie Čentéša je hra prezidenta a Smeru

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nevymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora je mocensko-politická hra prezidenta SR Ivana Gašparoviča a strany Smer-SD, ktorá prekročila hranice. Tvrdí to šéfka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. V pléne Národnej rady SR zároveň zdôraznila, že obžaloba prezidenta SR, o ktorej dnes poslanci rokujú, nie je rozmar opozície, ale principiálna záležitosť.

Žitňanská poukázala, že rozhodnutím prezidenta nevymenovať Čentéša sa zmenil vzťah hlavy štátu a Národnej rady. "De facto došlo k zmene ústavy bez súhlasu ústavodarného zboru a poslanci strany Smer mlčali," vyhlásila v pléne šéfka klubu SDKÚ-DS, ktorá verí, že sociálni demokrati prídu hlasovať o návrhu na obžalobu prezidenta. "Dnes majú šancu ukázať aspoň trochu odvahy," povedala.

Podľa Žitňanskej dnes už nejde len o prezidenta a Čentéša a ani to nie je vec jedného volebného obdobia. "Je to o ústavnej neistote, v ktorej sa ocitá parlament, generálna prokuratúra, ako aj všetci ústavní činitelia menovaní prezidentom. Je to vážny stav, kedy je bez pochyby potrebné zaujať principiálne stanovisko," uzavrela svoje vystúpenie Žitňanská.

Návrh na obžalobu prezidenta Gašparoviča dnes opäť zamestnáva Národnú radu SR. Poslanci pokračujú v rokovaní, ktoré opozícia všeobecným súhlasom prerušila 14. februára, keďže Smer-SD sa na diskusii nezúčastňoval. Opozícia považovala takéto rokovanie za nedôstojné a dohodla sa, že sa k návrhu vráti dnes.

Sociálni demokrati sa nezúčastňujú ani na dnešnom zasadnutí, po otvorení rokovania zo sály odišli. Ešte predtým presadili, že v prípade potreby sa bude diskutovať aj po 19. hodine. Po ukončení všetkých vystúpení bude nasledovať tajné hlasovanie o obžalobe hlavy štátu.

Obžalobu prezidenta iniciovala SaS, podporili ju KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd a časť OĽaNO. Opozícia je presvedčená, že prezident úmyselne porušil Ústavu SR, keď nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Poslanci o obžalobe začali hovoriť na mimoriadnej schôdzi 14. februára. Predseda parlamentu Paška obžalobu označil za absurdnú. Zdôraznil, že prezident mal právo nevymenovať nelegitímne zvoleného kandidáta.

V súvislosti s voľbou generálneho prokurátora sa nedávno objavili výpovede bývalých poslancov, ktorí pred prokurátorom potvrdili, že počas voľby došlo k manipulácii a že strany nútili poslancov hlasovať podľa pokynov vrátane tzv. Radičovej kódu. Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) to dokazuje zlyhanie pravice, ktorá zabránila slobodnému výkonu mandátu poslanca. Predseda vlády vyzval pravicu, aby stiahla z parlamentu návrh na obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy SR. Opozícia na obžalobe trvá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu