Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Smer navrhol za generálneho prokurátora Čižnára

Predstavitelia strany Smer-SD
Predstavitelia strany Smer-SD (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD navrhol za kandidáta na generálneho prokurátora bratislavského krajského prokurátora a bývalého spolužiaka premiéra Roberta Fica Jaromíra Čižnára.

"Pán Čižnár spĺňa morálne a odborné kvality, ktoré si funkcia generálneho prokurátora vyžaduje," uviedol predseda Ústavnoprávneho výboru parlamentu a poslanec Smeru-SD Róbert Madej, ktorý návrh predložil do podateľne národnej rady.

Pripomenul, že Čižnára na post generálneho prokurátora odporučila aj Rada prokurátorov. Opozícia kandidáta nepredloží, novú voľbu považuje za protiústavnú, keďže 17. júna 2011 parlament zvolil v tajnej voľbe za kandidáta Jozefa Čentéša. Smer-SD bol vtedy opozičnou stranou a voľbu namietal pre jej spolitizovanie.

Termín na predkladanie kandidátov sa končí dnes o 16:00. Poslanci budú ďalšieho kandidáta na generálneho prokurátora voliť v tajných voľbách v utorok 18. júna.

Parlament zvolil Jozefa Čentéša za kandidáta na generálneho prokurátora v tajných voľbách 17. júna 2011, Smer-SD bol vtedy opozičnou stranou a voľbu namietal pre jej spolitizovanie. Prezident Ivan Gašparovič po roku a pol od Čentéšovho zvolenia v parlamente informoval, že do funkcie ho nevymenuje, neskôr sa Gašparovič vyjadril, že neexistuje taká možnosť, že by Čentéša vymenoval.

Spor o vymenovanie Čentéša je v súčasnosti na ústavnom súde. Premiér Robert Fico koncom apríla vyhlásil, že sa vláde hromadia informácie o generálnej prokuratúre, ktoré naznačujú, že tam musí nastať výmena vo vedení. „Zdá sa, že nefunkčnosť tejto inštitúcie ako takej nadobúda pomerne významný rozmer," konštatoval Fico 30. apríla. Odmietol však konkretizovať informácie, ktorými disponuje, lebo je viazaný tajomstvom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu